Nieuws/Financieel
1022656
Financieel

Nieuwe week begint flitsend

Beleggers schudden het negativisme van de afgelopen paar weken van zich af. Ze sloegen massaal aandelen in vanwege meevallend economisch nieuws en afgenomen zorgen over de steunafbouw in de VS. Philips en Gemalto zaten in de bovenste regionen. ArcelorMittal deed een stap terug na een domper over de Chinese economie.

De AEX-index sloot 1,2% hoger op 381,4 punten. De Midkap-index ging 0,9% omhoog naar 594,4 punten.

Elders in Europa wisten de beurzen de verliezen van vorige week ook voor bijna de helft weg te werken. Parijs en Frankfurt dikten 1,5% en 1,7% aan.

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger schrijft het beursherstel na twee zwakke weken deels aan het macronieuws van vandaag toe. ,,Vanochtend kwam er weliswaar tegenvallend economisch nieuws uit China, maar de inkoopmanagersindices uit Europa zagen er heel goed uit. De cijfers uit de VS waren eveneens gunstig."

Zwanenburg spreekt voorts van een technisch herstel in aanloop naar het besluit van de Amerikaanse centrale bank woensdagavond. ,,De afbouw van de steunmaatregelen is inmiddels al enigszins ingeprijsd. Zelf denk ik dat Ben Bernanke de tapering nog niet zal aankondigen, mede omdat de rente op staatspapier weer behoorlijk is opgelopen. In september was dit een belangrijke reden om het besluit uit te stellen."

Handelaar Laurens Maartens van Saxo Bank is het met Zwanenburg eens. ,,Het lijkt me logischer dat de Fed tot maart wacht als de vierdekwartaalcijfers achter de rug zijn. Goede cijfers zullen bedrijven ertoe aanzetten meer te investeren." 

Bij de Nederlandse hoofdfondsen was Gemalto met een 4% hoger slot van €78,50 een koploper, dankzij een goed ontvangen presentatie voor analisten. Vrijdag was de digitaal beveiliger nog op het laagste niveau sinds eind juli gesloten.

Philips won eveneens 4%, op €25,63. ING steeg 3,5% naar €9,28.

TNT Express pakte er 2,1% bij op €6,36 op positieve berichten over de bezorging van pakketten tijdens de feestdagen.

Maritieme dienstverlener SBM Offshore won 1,7% op €13,85 na door de Rabobank op de favorietenlijst te zijn gezet.

PostNL sloot 0,7% hoger op €4,09. Royal Mail heeft bezwaar aangetekend tegen de plannen van het Nederlandse pakjesbedrijf om de bezorging in het Verenigd Koninkrijk uit te breiden.

ArcelorMittal verloor 2,7% op €11,72, allereerst vanwege het slechte nieuws uit China. Bovendien haalde de Japanse bank Nomura de staalfabrikant van de kooplijst in de verwachting dat de verkoopprijzen gaan dalen.

KPN leverde 1,3% in op €2,24 en staat inmiddels weer duidelijk onder de prijs die grootaandeelhouder América Móvil eerder dit jaar wilde betalen voor de resterende aandelen.

Ziggo liet 0,6% liggen op €32,15, nadat in de markt de mogelijkheid werd geopperd dat het kabelbedrijf concurrent UPC via betaling in aandelen opkoopt. Corné van Zeijl, fondsmanager bij SNS, liet weten hier de rationale van te zien omdat grootaandeelhouder Liberty Global dan geen overnamepremie hoeft te betalen.

Bij de middelgrote fondsen was uitzender USG People koploper met een winst van 4,6% op €9,00. Bouwer BAM volgde met een vooruitgang van 3% op €3,40.

Melkzuurproducent Corbion werd 2,4% minder waard op €14,66.

AScX-fonds Besi kreeg er 2% bij op €7,92, hoewel het bedrijf onderzoek doet naar diefstal van geld van een bankrekening die werd beheerd door één van haar Amerikaanse dochterondernemingen. De maximale schade kan oplopen tot circa €2 miljoen.

Op de lokale markt gleed nieuwkomer SnowWorld nog eens 11,5% omlaag naar €14,01.

Wat brengt het beursjaar 2014? Schrijf u in voor het DFT-seminar van vanavond met Royce Tostrams en Nico Bakker.