Nieuws/Financieel
1022688
Financieel

'Gevaar nog niet geweken voor Spaanse banken'

Spanje heeft een aantal ernstige problemen in zijn bankensector opgelost. Echter, door de aanhoudend zwakke economische omstandigheden zal de winstgevendheid van de instellingen nog jaren onder druk staan.

Dat concludeerden de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) maandag na een vijfde en laatste bezoek aan het land in het kader van de steun die Spanje ruim een jaar geleden kreeg voor zijn banken. Het land heeft voldaan aan alle voorwaarden van het steunprogramma ter waarde van 41 miljard euro. Dat programma wordt op 23 januari 2014 afgerond, aldus de Europese Commissie.

Spaanse banken krijgen geleidelijk meer toegang tot de financiële markten en na een herkapitalisatie van een aantal instellingen is de solvabiliteit op orde. Wat nu prioriteit heeft, is een verlaging van de grote schuldenlast in de private sector. Kredietverstrekking aan het bedrijfsleven neemt nog altijd substantieel af. Deze elementen, aangevuld met een verdere daling van de huizenprijzen, zal de winstgevendheid van banken nog jaren beïnvloeden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderschreef in een eigen rapport de bevindingen van Brussel en de ECB. Het IMF riep Spaanse toezichthouders op banken aan te moedigen om geen dividend uit te keren maar het geld op zak te houden voor de versterking van de kapitaalpositie.