Nieuws/Financieel
1022698
Financieel

Triodos mogelijk aansprakelijk in fraudezaak

Triodos Bank is mogelijk aansprakelijk voor de verliezen van beleggers in het Bredase teakhoutfonds Partrust. Triodos heeft mogelijk haar zorgplicht geschonden omdat de bank kon weten dat inleg niet werd belegd, aldus curator Leo Luchtman maandag. Beleggers hebben hem gemachtigd om een claim in te dienen bij de bank.

Partrust ging in 2009 failliet en wordt verdacht van faillissementsfraude. De AFM constateerde dat Partrust beleggers betaalde uit de inleg van andere beleggers, een kenmerk van een piramidespel.

Ongeveer 300 beleggers zeggen dat ze in totaal 33 miljoen euro hebben verloren. De curator schat dat het grootste deel van de beleggers hun inleg heeft gestort bij Triodos.

Piramidespel

Partrust ging in 2006 bankieren bij Triodos nadat Fortis de relatie met het beleggingsbedrijf had beëindigd. Voor Fortis was niet duidelijk of de inleg van de beleggers ook echt werd geïnvesteerd en de bank vroeg zich destijds al af of Partrust een piramidespel was. De rechter gaf Fortis gelijk dat de bankrelatie vanwege haar eigen verantwoordelijkheid werd opgezegd.

Triodos is het niet eens met de curator en zegt dat aan de zorgplicht is voldaan. ,,We zien vervolgstappen van de curator met vertrouwen tegemoet'', reageerde een woordvoerder desgevraagd.