Nieuws/Financieel
1022700
Financieel

AerCap neemt International Lease Finance over

AerCap Holdings neemt International Lease Finance Corporation (ILFC) over van American International Group (AIG). Dat werd maandag bekendgemaakt.

AerCap is een van de grootste leasebedrijven voor vliegtuigen in de wereld. De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam. Ook ILFC is een groot vliegtuigleasebedrijf.

De deal heeft een waarde van circa 5 miljard dollar exclusief schuld, onderverdeeld in 3 miljard dollar in contanten en bijna 100 miljoen aandelen AerCap. Daardoor krijgt AIG een belang van zo'n 45 procent in AerCap. De transactie wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2014 afgerond.

Fitch

Kredietbeoordelaar Fitch liet weten dat de rating van Aercap na de afronding naar verwachting met 1 stap omlaag gaat vanwege de schuldenlast van 21 miljard dollar die ILFC meeneemt. De huidige rating is BBB-.

Het gecombineerde bedrijf blijft de naam AerCap voeren, terwijl AIG twee directeuren levert.

Schuldenberg

AIG benaderde AerCap nadat een groep investeerders onder leiding van het in Hongkong gevestigde P3 Investments faalde om een afgesproken 4,2 miljard dollar op tafel te leggen voor een belang van 80 procent in ILFC.

Aercap keek in 2009 al voor het eerst naar een overname van ILFC, maar vond de schuldenberg destijds te hoog. Vorig jaar was het jaarlijkse aflossingsbedrag teruggebracht naar behapbare proporties, waarna een nieuw overnamevoorstel werd opgetuigd, aldus topman Aengus Kelly.