Nieuws/Financieel
1022728
Financieel

Werknemers Amazon Duitsland in staking

Honderden werknemers van internetwinkel Amazon in Duitsland zijn maandag in staking gegaan. Zij willen een hoger loon.

Volgens vakbond Verdi doen meer dan 700 medewerkers mee aan de staking, onder meer bij de distributiecentra in Bad Hersfeld en Leipzig. Amazon houdt het op 640 medewerkers, die niet kwamen opdagen voor de vroege dienst.

Het loonconflict leidde al eerder tot korte stakingen. De werknemers willen worden uitbetaald volgens de cao detailhandel. Amazon houdt echter vast aan de lagere salarisnormen die gelden voor personeel in de logistieke branche.

Weinig effect

Volgens Amazon heeft de staking tot nu toe weinig effect op de bedrijfsvoering. ,,Onze klanten kunnen op ons blijven rekenen voor de snelle levering van hun kerstcadeautjes'', zei een woordvoerster.

Een delegatie van de Duitse medewerkers protesteert bij het Amerikaanse hoofdkwartier van Amazon in Seattle. Zij krijgen steun van Amerikaanse vakbonden. Voor dinsdag staat een staking op het programma bij het distributiecentrum in het Duitse Werne.

Amazon heeft in Duitsland 9000 vaste krachten en negen distributiecentra. Duitsland is na de VS de grootste markt van Amazon, met een omzet die vorig jaar groeide met bijna 21 procent tot 8,7 miljard dollar.