Nieuws/Financieel
1022780
Financieel

Renault stapt met Dongfeng in Chinese SUV's

Het Franse autoconcern Renault heeft een overeenkomst gesloten met de Chinese autogigant Dongfeng om SUV's (sport utility vehicles) te gaan bouwen in China. Dat heeft Renault, de op een na grootste autofabrikant in Frankrijk, maandag bekendgemaakt.

Het samenwerkingsverband heeft een waarde van omgerekend circa 950 miljoen euro. De gezamenlijk geproduceerde auto's moeten volgens de plannen in de eerste helft van 2016 van de band rollen. Renault en Dongfeng zullen nauw samenwerken met het Japanse Nissan (voor 44 procent in handen van Renault) om de kosten te drukken.

Volgens auto-experts hebben de Fransen een forse achterstand met de productie in China ten opzichte van de concurrenten. Concerns als Volkswagen, Toyota en General Motors stortten zich al meer dan tien jaar geleden op 's werelds grootste automarkt. Franse autofabrikanten hebben een marktaandeel van slechts 3,1 procent in China.

Fabriek China

Renault-concurrent PSA Peugeot Citroen, de grootste autofabrikant in Frankrijk, werkt ook al samen met Dongfeng. De twee openden afgelopen juli een enorme fabriek in China, goed voor de productie van 750.000 auto's tegen eind 2015.

Met de schaalvergroting in China proberen de Fransen de aanhoudende krimp van de Europese automarkt te compenseren. De omzet van Renault komt voor de helft van autoverkopen in Europa.