Nieuws/Financieel
1022802
Financieel

Duitse zorgen over concurrentie in telecom

Het samengaan van veel bedrijven in de telecomsector kan nadelige gevolgen hebben voor consumenten. Dat stelt een belangrijk adviesorgaan van de Duitse regering in een maandag gepubliceerd rapport.

De zogeheten Monopolkommission waarschuwt daarin dat nieuwe plannen van de EU voor de telecomsector vooral goed zijn voor grote bedrijven en de consolidatieslag in de sector kunnen bespoedigen. Daarmee zou de concurrentie worden beperkt, terwijl die de afgelopen 15 jaar juist heeft gezorgd voor dalende prijzen en een ruimere keuze voor consumenten.

De commissie wees in een toelichting op de voorgenomen overname van de Duitse dochter van KPN, E-Plus, door het Duitse onderdeel van Telefónica. Als die deal wordt goedgekeurd, wordt de concurrentie in Duitsland beperkt, aldus voorzitter Daniel Zimmer.

E-Plus

Eerder uitte de Duitse mededingingsautoriteit al haar zorgen over de overname van E-Plus. De Europese Commissie komt naar verwachting later deze week met een eerste uitspraak over die transactie. Het Bundeskartellamt liet vorige maand weten de overname van E-Plus zelf te willen onderzoeken, maar algemeen wordt verwacht dat Brussel niet op dat verzoek zal ingaan.

De monopoliecommissie adviseerde de Duitse overheid maandag verder haar belang in Deutsche Telekom te verkopen. De commissie vreest voor belangenverstrengeling omdat de overheid aan de ene kant regels maakt voor de telecomsector en aan de andere kant deels eigenaar is van het grootste telecombedrijf.