Nieuws/Financieel
1022887
Financieel

Galapagos: kandidaatmedicijn tegen taaislijm

Galapagos heeft een kandidaatmedicijn gevonden tegen taaislijmziekte. Dat maakte het biotechnologiebedrijf maandag bekend.

Het bedrijf zei een aantal zogenoemde potentiators te hebben ontwikkeld, stoffen die de activiteit van een bepaald eiwit kunnen verhogen. Deze laten in een preklinisch onderzoek een betere activiteit en werkzaamheid zien dan Kalydeco, het enige goedgekeurde medicijn op de markt dat ingrijpt op taaislijmziekte.

Naast de goede werkzaamheid laten de potentiators ,,uitstekende'' medicijneigenschappen zien voor verdere preklinische ontwikkeling. Vanwege de resultaten heeft Galapagos GLPG1837 als kandidaatmedicijn geselecteerd. ,,De start van de eerste klinische studie is gepland voor eind 2014'', aldus de onderneming.

Patent

Galapagos heeft patent aangevraagd op GLPG1837, met een verwachte looptijd tot tenminste 2034.

Galapagos begon in 2005 met onderzoek naar taaislijmziekte, als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. In september 2013 tekende de onderneming een overeenkomst met farmaceut AbbVie om samen medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren.