Nieuws/Financieel
1022889
Financieel

Besi onderzoekt diefstal

BE Semiconductor Industries (Besi) onderzoekt de diefstal van geld van een bankrekening die werd beheerd door een van haar Amerikaanse dochterondernemingen. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De maximale schade door de diefstal is circa 2 miljoen euro. Een last van deze omvang wordt genomen op de resultaten in het vierde kwartaal. De toeleverancier aan de chipindustrie heeft inmiddels juridische bijstand gezocht en de verzekering ingelicht.

De diefstal vond plaats bij Besi Noord-Amerika, waarbij het geld werd doorgesluisd naar een tegenrekening in China. ,,Deze rekening is ook leeg'', zei topman Richard Blickman in een toelichting tegen AFN. Hij sprak van een ,,zeer geavanceerd systeem'' waarmee rekeningen geplunderd kunnen worden, maar sloot uit dat er nog andere rekeningen van het bedrijf zijn leeggehaald.

Complot

,,Er is een internationale zoektocht gaande naar de mogelijke dader of daders van dit complot'', zo wist hij. ,,Daarbij gaan alle registers open. We zullen ze vinden.'' Blickman zei geen idee te hebben wie het geld kan hebben gestolen. ,,Ik sluit niet uit dat het een interne aangelegenheid is, het kan bijvoorbeeld intern georkestreerd zijn, maar het kan even goed extern zijn.'' Wel wist hij dat de fraude snel aan het licht is gekomen. ,,We kwamen er binnen een paar dagen achter.''

De topman sprak van een ,,gerede kans'' dat de verzekering een deel van het geld vergoed. ,,We zijn ten dele hiervoor verzekerd. Maar het is natuurlijk nooit 100 procent zeker dat de verzekering tot uitbetalen overgaat.''