Nieuws/Financieel
1022901
Financieel

Groei Chinese industrie zwakt af

De groei van de activiteit in de Chinese industrie is in december afgezwakt tot het laagste niveau van de laatste 3 maanden. Dat bleek maandag uit voorlopige cijfers van de Britse bank HSBC.

De inkoopmanagersindex van HSBC voor de Chinese industrie zakte in december van 50,8 naar 50,5. Economen voorspelden gemiddeld een kleine toename tot 50,9. Een stand hoger dan 50 wijst op groei van de industrie.

De graadmeters voor nieuwe orders en voor de exportorders verbeterden deze maand, terwijl de prijzen van grond- en hulpstoffen minder sterk stegen dan in november. HSBC wees erop dat de inkoopmanagersindex in december nog altijd hoger stond dan gemiddeld in het derde kwartaal. Volgens de bank wijst dat erop dat het herstel van de industrie, dat in juli werd ingezet, nog altijd aanhoudt.

De voorlopige uitslag is gebaseerd op bijna 90 procent van de antwoorden op de vragen die de bank maandelijks stelt aan ruim 420 bedrijven. Op 2 januari volgt de definitieve stand. Een dag eerder meldt de Chinese overheid de stand van haar eigen inkoopmanagersindex. Die steeg in november tot het hoogste niveau in anderhalf jaar.