Nieuws/Financieel
1022903
Financieel

Bestuurders Telefónica weg bij Telecom Italia

Twee bestuurders van het Spaanse Telefónica die zitting hadden in bestuur van Telecom Italia zijn per direct teruggetreden. Ze willen daarmee vermeende belangenverstrengeling over een zaak in Brazilië, waar beide bedrijven actief zijn, voorkomen.

Telefónicatopman César Alierta en voormalig operationeel directeur Julio Linares López vertrekken nu Telefónica juridische stappen gaat ondernemen tegen een uitspraak van toezichthouders in Brazilië. Die hebben het concern verplicht om de invloed op de telecommarkt daar te beperken.

Telefónica werd vorige week beboet en moet zijn belangen in Brazilië verkleinen, of Telecom Italia overtuigen om zijn lokale tak in het land van de hand te doen. De beslissing van toezichthouder Cade volgde het vergroten van de deelneming van Telefónica in het investeringsvehikel Telco, dat de grootste aandeelhouder van Telecom Italia is.

Invloed

Van Cade moeten de Spanjaarden hun invloed op de Braziliaanse markt terugbrengen naar een niveau van voor 2010. Destijds bezat het bedrijf de helft van Vivo en een minderheidsbelang in Telco. Telco heeft nu 22,4 procent van Telecom Italia in handen. Vivo en Tim Participações van Telecom Italia bezitten op hun beurt weer meer dan de helft van de Braziliaanse markt.

Het terugtreden van de bestuurders komt kort voor een belangrijke aandeelhoudersbijeenkomst van Telecom Italia. Zij komen op 20 december bijeen om te stemmen op een motie van een minderheidsinvesteerder die wil dat het bestuur vertrekt. Het standpunt in deze zaak van vermogensbeheerder BlackRock, sinds kort met een belang van ruim 10 procent de op een na grootste partij in Telecom Italia, is onduidelijk.