Nieuws/Financieel
1022924
Financieel

‘AEX begint in mineur’

De aandelenbeurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk met verlies aan de laatste volledige handelsweek van het jaar. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen lager openen. De handel staat volledig in het teken de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint. Dan wordt waarschijnlijk duidelijk of de Amerikaanse centrale bank de economie sterk genoeg acht om het steunbeleid terug te schroeven.

,,De AEX opent 1 punt in de min. Ook de rest van Europa begint lager in navolging van de negatieve stemming op de Aziatische beurzen. Het lijkt erop dat we een eindejaarsrally wel kunnen vergeten en dat de doorgaans positieve beursmaand december met verlies gaat eindigen. Men blijft onzeker over wat de Fed gaat doen, en onzekerheid is altijd slecht voor de markt'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam zal ArcelorMittal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Het Japanse effectenhuis Nomura verlaagde het beleggingsadvies voor het staalconcern.

Besi

BE Semiconductor Industries (Besi) liet weten onderzoek te doen naar de diefstal van geld van een bankrekening die werd beheerd door een van haar Amerikaanse dochterondernemingen. De maximale schade door de diefstal is circa 2 miljoen euro. Een last van deze omvang wordt genomen op de resultaten in het vierde kwartaal.

Ballast Nedam meldde een nieuwe overeenkomst met de Surinaamse overheid voor de bouw van een brug over de Surinamerivier. Het contract heeft een waarde van ongeveer 19 miljoen euro.

De beurzen in het Verre Oosten gingen maandag omlaag. In Tokio leed de Nikkei een flink verlies en sloot 1,6 procent lager. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde in combinatie met een afnemende groei van de Chinese industrie voor een negatieve stemming. Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie in december is afgenomen tot het laagste niveau in 3 maanden tijd.

New York

De aandelenbeurzen in New York eindigden vrijdag zonder grote koerswisselingen. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van de vergadering van de Fed. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,1 procent hoger op 15.755,36 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 1775,32 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 4000,98 punten.

De Europese aandelenbeurzen gingen met verliezen het weekeinde in, waarmee de negatieve reeks voor de vierde handelsdag op rij werd doorgezet. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 376,86 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 589,04 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,2 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3757 dollar waard, tegen 1,3731 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 96,43 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 109,23 dollar.