Nieuws/Financieel
1022926
Financieel

Bernanke bedankt

De laatste serieuze handelsweek van het zeer succesvolle beursjaar 2013 begint met een lagere opening voor de Europese beurzen. Afgelopen vrijdag sloot de S&P500 voor de tweede achtereenvolgende dag onder pivot point 1777. Vanochtend noteren de Aziatische beurzen beduidend lager en ook de Amerikaanse futures noteren rond een half procent lager. Op dit moment vervaagt een Santa Claus Rally steeds verder. De volatiliteit neemt verder toe.

Beleggers voelen zich meer onzeker naarmate de Fed vergadering van morgen en overmorgen dichterbij komt. De markt geraakt steeds meer overtuigd dat de Fed met een besluit zal komen. Ben Bernanke krijgt de komende dagen de mogelijkheid om op zijn laatste Fed vergadering als voorzitter een begin van het einde te maken van het proces van kwantitatief verruimen zoals hij dat in 2009 zelf is gestart. De Amerikaanse economie heeft drie programma’s van kwantitatieve verruiming gekregen van Bernanke.

Ben Bernanke heeft deze week zijn laatste werkweek en zal de geschiedenis ingaan als de Fed voorzitter die de Amerikaanse economie met meer dan $ 2000 miljard aan gratis geld heeft verruimd. Hij heeft Amerika weggehaald van af de rand van de afgrond na de desastreuze diepzwarte periode 2008/2009 maar heeft ook financieel Amerika verslaafd gemaakt aan de gratis geld machine. Bernanke mag nu morgen en overmorgen de volledig verslaafde junk Amerika naar de afkickkliniek begeleiden waar in enige maanden tijd het infuus zal worden verwijderd.

Met het slot van 1775 punten van de S&P500 afgelopen vrijdag is technisch voldaan aan de voorwaarde voor een definitieve verzwakking op de korte termijn. Het signaal voor verdere korte termijn verzwakking is nu ook in Amerika gegeven. De Aziatische beurzen sorteren vanochtend al voor op een aanstaande mededeling van de Fed van Tapering deze week. Handelaren hebben besloten meer winsten te nemen in aanloop van de verwachte mededeling van de Fed van verminderen van de stimulatiegelden op haar beleidsvergadering van morgen en overmorgen.

Zowel de Chinese e als ook de Japanse beurzen noteren rond 1,5 procent lager vanochtend. De Chinese aandelen werden verder negatief beïnvloed door de marktreactie van beleggers op de HSBC China preliminary Flash Manufacturing Index die over de maand december uitkwam op een daling tot 50,5 ten opzichte van de 50,9 verwachting. In Japan sterkte de yen weer wat aan nadat afgelopen vrijdag een recorddieptepunt in 5jaar werd gerealiseerd ten opzichte van de dollar. Bovendien is het Japanse ondernemersvertrouwen uitgekomen op het hoogste niveau sinds 2007.

Vandaag en morgen zouden de koersen dan ook verder onder druk kunnen komen te staan. Beleggers lijken steeds meer het zekere voor het onzekere te kiezen. De druk is ongekend hoog opgevoerd op de Fed beleidsmakers die in het FOMC moet beslissen om deze week wel of niet tot Tapering over te gaan. Het geruchtencircuit verwacht een begin van het einde van tapering deze week door het bekendmaken van een afbouwschema van kwantitatief verruimen door de Fed met een minimaal bedrag per maand. Dit vanwege de nog lage inflatie.

De grote vraag is hoe de markt hierop zal reageren. In bijna alle gevallen in de laatste maanden heeft de Fed de markt naar de mond gepraat en exact datgene verklaard wat de markt wilde horen en waardoor de koersen weer vleugels kregen. Het zou zo kunnen gaan dat er WEL een begin van een afbouwschema bekend wordt gemaakt, waardoor Bernanke ook als de afsluiter in de boeken gaat, maar dat dit zo bescheiden is, dat de markt dit als zeer positief zal ervaren en er toch nog een koop explosie zal plaatshebben. Zelfs op dit moment is het zeer lastig te voorspellen hoe de markt zal reageren. De Fed houdt altijd vol dat Tapering geen Tightening is, en dat is ook zo.

In Duitsland zijn de SPD leden in meerderheid akkoord gegaan met de nieuwe grote regeringscoalitie met de CDU/CSU van Kanselier Merkel. De nieuwe ministersposten worden nu verdeeld en de regering zal voor de kerstdagen worden geïnstalleerd. De grote vraag is of de nieuwe Duitse regering goed zal uitwerken voor de eurozone.

ECB baas Draghi heeft afgelopen weekeinde verklaard dat zijn Europese Centrale Bank alles wat in haar mogelijkheden lag, heeft gedaan om groei te kunnen stimuleren. Ik dacht dat het officiële mandaat van de ECB is en was om alleen inflatie te reguleren en controleren en juist niet om zich met groei bezig te houden want dat is de verantwoordelijkheid van Brussel zelf en de regeringen van de deelnemende landen aan de euro? ECB wil in 2014 graag meer macht om meer agressief beleid te voeren?  Duitsland zal hier niet blij mee zijn en wil de macht van de “perifirie” ECB niet al te groot laten worden.

Verder gaan er geruchten dat Duitsland toch niet kan leven en zelfs wil breken met de bereikte Europese Banken Deal zoals die vorige week met veel pijn en moeite is bereikt onder leiding van onze minister van financiën en eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Als dat het geval is en men opnieuw naar de onderhandelingstafel moet, zal de positie van Jeroen Dijsselbloem verzwakken. Maar, o ja, dat was de bedoeling ook.

Want Dijsselbloem fungeerde puur als tussenpaus en wordt door de grote eurozone landen als te licht ervaren naast nog wat andere kwalificaties. Hij heeft het leuk gedaan maar nu, na de installatie van de nieuwe Duitse regering, er weer echte zaken kunnen worden gedaan en zeer belangrijke beslissingen voor de toekomst van de eurozone moeten worden genomen, zal er absoluut pertinent een Duitser of Fransman  het voorzitterschap van de eurogroep krijgen. Dijsselbloem bedankt, maar nu het er echt op zal aankomen voor de eurozone in 2014, wordt Nederland aan de kant geschoven en mogen we alleen maar weer het meeste per hoofd van de bevolking gaan betalen aan de eurozone. Nederland zal ook in 2014 achteruitboeren en de bevolking verder inleveren.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.