Nieuws/Financieel
1023684
Financieel

Detailhandelsverkopen VS stijgen

De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in november met 0,7 procent gestegen in vergelijking met de voorgaande maand. Dat werd donderdag gemeld door het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het gaat om de sterkste stijging in 5 maanden. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de winkelverkopen in de VS met 0,6 procent zouden toenemen. In oktober gingen de detailhandelsverkopen met een herziene 0,6 procent omhoog, van een eerder gemelde plus met 0,4 procent.

Exclusief auto's was sprake van een stijging van de winkelverkopen met 0,4 procent. Hier werd in doorsnee gerekend op een toename met 0,2 procent.

Kortingsacties

Amerikaanse consumenten profiteerden van kortingsacties in aanloop naar Thanksgiving en de kerstperiode. Een beter dan verwacht cijfer over de winkelverkopen is positief omdat de consumentenbestedingen goed zijn voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie. In het derde kwartaal lieten de consumentenuitgaven in de VS nog de zwakste stijging zien in bijna 4 jaar, maar economen verwachten dat de bestedingen dit kwartaal veel beter zullen uitvallen.

Het meevallende cijfer over de winkelverkopen kan de Federal Reserve het vertrouwen geven dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de afbouw van het steunbeleid van de centrale bank op te vangen.