Nieuws/Financieel
1023756
Financieel

ECB hint op strenge aanpak staatsleningen

De Europese Centrale Bank overweegt om banken met veel staatsobligaties in portefeuille harder aan te pakken. Zo hoopt de ECB te voorkomen dat banken goedkoop geld van de centrale bank gebruiken om staatsleningen van hun eigen overheden te kopen. Bekijk ook DFT TV:Columnist Martin Visser benadrukt het belang van een strenge stresstest voor banken. 'De ECB mag niet te voorzichtig zijn.'

Dat zegt ECB-bestuurder Peter Praet in een interview met de Financial Times. Praet laat zich zeer voorzichtig uit over de manier waarop de ECB naar portefeuilles staatsobligaties gaat kijken.

Balansonderzoek

Tot en met volgend jaar november is de ECB druk doende met een balansonderzoek bij de 130 grootste Europese banken en een stresstest. Praet wijst erop dat dat ‘een streng balansonderzoek het monetaire beleid kan helpen’. Praet: ‘Als we de staatsobligaties op de bankbalans zouden behandelen conform hun echte risico’s voor het bankkapitaal dan maken we het onwaarschijnlijker dat banken liquiditeiten van de centrale bank gebruiken om hun blootstellingen aan staatsschuld excessief te vergroten.’

Volgens de internationale bankenregels van Basel III hoeven banken geen kapitaal aan te houden voor het bezit van staatsobligaties. De risicoweging van staatsleningen zijn nul. Ook heeft DNB-bestuurder Jan Sijbrand eerder gezegd dat in de stresstest geen scenario van failliet gaande eurolanden wordt meegenomen.

Echte risico's

Uit de opmerkingen van Praet is af te leiden dat de nieuwe banktoezichthouder ECB toch gaat kijken hoe de echte risico’s van staatspapier meegenomen kan worden in de stresstest. Dit kan politiek gevoelig liggen bij Zuid-Europese eurolanden, omdat die ervan profiteren dat hun banken zogenaamd risicoloos staatsleningen opkopen.