Nieuws/Financieel
1023820
Financieel

Rally Wall Street vandaag  getest

Naast Taper Talk wat de koersen mede drukte gisteren, las ik een verhaal dat Amerikanen tot de 15 van de maand december hun eventuele verlies op aandelentransacties als aftrek op hun belastingaangifte kunnen opvoeren. Deze te incasseren verliezen door sommige beleggers worden dan gecompenseerd door wat winstnemingen op profijtelijke transacties. Vandaag test de S&P500 het  1777 omkeerpunt naar de onderkant. Een slot hieronder zet een luik open. Als iedereen hier door wil, wordt het dringen.

Historie leert ons echter dat Wall Street tot ongeveer de 15 van de maand ietwat onderuit gaat en verzwakt om daarna zich weer op te richten omdat dan de meerderheid van marktspelers een Santa Claus rally wenst en verwacht. Sinds 2007 is de maand december op Wall Street elke keer met winst afgesloten. De grote vraag is of dat ook dit jaar weer zal opgaan na een stijging met 26 procent dit jaar tot nu toe voor de S&P500.

De S&P500 onderging gisteren een toch wel beduidende daling met 1,17 procent waardoor de grootste tweedaagse daling, een verlies met 1,5 procent, in twee maanden tijd zich heeft voorgedaan. De bereikte bescheiden begrotingsdeal tussen Republikeinen en Democraten voedt de speculatie op Wall Street dat de Fed wel eens per volgende week een afbouwschema zal bekendmaken voor Tapering in 2014.

De economische data hebben bewijs geleverd dat zowel groei als werkgelegenheid zich beduidend heeft verbeterd in de afgelopen maanden en nu er ook een onverwachte Congres budgetdeal is overeengekomen, heeft de Fed weinig argumenten meer omhanden om een begin met Tapering nog uit te kunnen stellen. De Amerikaanse 10jarige staatsobligatie rente reageert door verder opwaarts te koersen en noteert vanochtend alweer 2,86 procent.

De druk op de Fed wordt fors verder opgevoerd. De S&P500 is door de afgelopen tweedaagse daling gesloten op een stand van 1780, nog net boven het pivot point naar de onderkant van 1777 punten. Een slot vandaag van de S&P500 onder de 1777 signaleert een eerste mogelijke verdere versnelde daling. Feitelijk moet er dan morgen ook nog onder de 1777 worden gesloten wil er sprake zijn van een officiële korte termijn neerwaartse trend met  verdere verzwakking en daardoor wat grotere neerwaartse krachten. Zolang er boven de 1777 blijft worden gesloten is er weinig aan de hand.

De  Europese beurzen hebben in de afgelopen dagen gefaald om het geïncasseerde koersverlies van vorige week, rond 2,5 procent, weer in te lopen. Vorige wek vrijdag wist de S&P500 het volledige koersverlies van de 5 voorafgaande handelsdagen in één keer terug te winnen waardoor er in de totaal vorige week geen koersverlies is opgetreden.

In plaats van inhaal koersherstel voor de Europese beurzen, zijn deze juist in de eerste dagen van deze week verder verzwakt. Technisch zijn de Europese beurzen al in een korte termijn neergaande trend gekomen. Indien de S&P500 dit voorbeeld nu volgt, met een daling en slot onder de 1777, kan er in Amerika mogelijk sprake gaan zijn van een versnelde inhaalbeweging naar beneden.  Opletten dus.

De angstgraadmeter onder beleggers, gerepresenteerd in de volatiliteitindex VIX, is gisteren met 11 procent gestegen tot een stand van 15,42. De grootste eendaagse stijging van de VIX sinds 15 oktober. De huidige  VIX stand signaleert absoluut nog geen enkele spanning op de aandelenmarkten maar is mogelijk wel een voorbode dat de koersuitslagen wat groter zullen gaan worden. Een stand van de VIX van boven de 25 indiceert meer volatiliteit en meer onzekerheid onder beleggers. Pas bij een stand van boven de 40 kan er sprake zijn van paniek onder beleggers. Dus wel  mogelijk wat grotere koersuitslagen de komende dagen, maar nee absoluut nog geen spike in angst.

Het wordt wel een zeer spannende laatste serieuze handelsweek op de effectenmarkten wereldwijd. Na volgende week vrijdag met de december expiratie, gaan alle boeken dicht en zal de handel als een nachtkaars tot einde jaar uitgaan. Als begin januari dan iedereen weer terug is , kan 2014 met een mogelijke Big Bang beginnen.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.