Nieuws/Financieel
1024084
Financieel

High yield oververhit?

Deze week kwam de BIS (Bank voor Internationale Betalingen) in het nieuws met een waarschuwing voor oververhitting van PIK obligaties.  Dit zijn obligaties waarbij de emittent het recht heeft om de rentebetalingen te verrichten middels uitgifte van nog meer schuld. Voor de kredietcrisis kenden dit soort obligaties een defaultpercentage van 30%.

Dit is echter niet te verwarren met High Yield obligaties in algemene zin. Dit zijn gewone obligaties met een rating onder investment grade (lager dan BBB) of zelfs geen rating.  Deze obligaties kennen een aanvangsrendement tussen drie en acht procent.In het plaatje hieronder staan de defaultpercentages van obligaties met een single B rating.Deze zijn een stuk lager en zelfs dalende.

Bron: Deutsche BankVerder is de vraag naar deze obligaties met een hogere coupon stijgende, dit ziet u in de lichtblauwe pilaar van het plaatje hieronder. Tevens is zichtbaar dat deze grotere vraag niet wordt opgevangen door handelposities bij de banken, dit ziet u in de donkerblauwe column. Als de vraag groter is dan het aanbod zal de prijs van de obligatie stijgen en de kredietopslag dalen.

Bron: Deutsche BankDit is dan ook zichtbaar in de spreadontwikkeling van HighYield obligaties vanaf 2004 tot heden. Hieronder ziet u de kredietopslag van een index met vijftig namen zoals British Airways, Arcelor Mittal, Heidelberg, PostNL en anderen. U ziet dat de kredietopslag behoorlijk is ingekomen, maar nog altijd ligt boven de niveau’s van voor het begin van de kredietcrisis.Bron: BloombergBovenstaande factoren zoals geïllustreerd in de plaatjes worden verder gestimuleerd  zo lang de rente laag blijft. Een deel van de obligatieportfolio alloceren met aankopen van dit soort hoger renderend leningen mits goed gespreid blijft interessant. Zeker als gekozen wordt voor obligaties met korte looptijden. Immers de Europese Centrale Bank heeft gezegd zijn korte rente de komende periode niet te verhogen, dat betekent dat een belegger in kortere obligaties kan profiteren van het zogenaamde roll down effect.Zolang de rente niet verandert in een stijgende rente curve zal de belegger in obligaties profiteren van het verstrijken van de tijd.

 

Bron : Bloomberg

De pijl staat tussen de drie en vier jaars looptijd. Dit stuk is relatief steil. Zolang de Europese Centrale Bank  blijft herhalen, dat ze de komende periode de rente niet gaan verhogen zal het eerste stuk van de rentecurve nauwelijks (tot een en twee jaar) veranderen. Dit betekent dan dat de waarde van de obligatie zal stijgen.Deze waardestijging is het grootst bij een zo’n hoog mogelijk aanvangsrendement.Erik Bakker is managing partner van OHV, een onafhankelijke financieel intermediair en vermogensbeheerder voor institutionele en particuliere klanten.