Nieuws/Financieel
1025143
Financieel

Banengroei VS overtreft verwachtingen

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten, exclusief de landbouwsector, is in november met 203.000 banen gegroeid. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de banengroei zou uitkomen op 185.000. In oktober groeide de werkgelegenheid in de VS nog met een herziene 200.000 arbeidsplaatsen, in plaats van een eerder gemelde toename met 204.000 banen.

In bijna alle branches nam de werkgelegenheid toe. In onder meer de industrie, het transport en de bouw groeide het aantal banen sterker dan in oktober. In de dienstverlening was de toename iets kleiner dan in de maand daarvoor.

Werkloosheid

De werkloosheid in de VS kwam in november uit op 7 procent, het laagste niveau in 5 jaar.

Het sterke cijfer, na de eveneens forse toename van het aantal banen in oktober, toont aan dat het herstel van de Amerikaanse economie aan vaart wint. Daarnaast zal dit voor de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, een bevestiging kunnen zijn van het voornemen om het stimuleringsbeleid voor de economie iets in te perken. Dat gebeurt overigens naar verwachting pas volgend jaar.

Sterker gegroeid

Eerder deze week bleek al dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker was gegroeid dan eerder geraamd. Het bruto binnenlands product nam met 3,6 procent toe, terwijl het ministerie van Handel in een eerdere raming uitging van een groei met 2,8 procent op jaarbasis.

Economen van ING merken op dat het banencijfer van november de speculatie zal voeden dat de Fed eerder dan gedacht zal beginnen met het afbouwen van het stimuleringsprogramma. Tot nu toe dachten de meeste economen dat dit moment pas in maart zal aanbreken. Maar ING wijst er op dat het Amerikaanse Congres nog in december een akkoord moet sluiten over de begroting voor volgend jaar. De Fed zal waarschijnlijk het verloop van dit proces af willen wachten voor er actie wordt ondernomen.