Nieuws/Financieel
1025164
Financieel

Topoverleg over bankenunie

In Berlijn wordt vrijdag op initiatief van de Duitsers topoverleg gehouden over de plannen voor de Europese bankensector. Daarbij zijn verscheidene Europese ministers van Financiën, onder wie voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, aanwezig. Dat bevestigden het Duitse ministerie van Financiën en de Europese Commissie vrijdag.

Op de bijeenkomst hopen de aanwezigen dichter bij elkaar te komen over de toekomstige vorm van de bankenunie. Daarover bestaan nog veel meningsverschillen, terwijl de tijd dringt.

De discussie gaat onder meer over de organisatie van het mechanisme dat in werking moet treden als een bank failliet dreigt te gaan, en wie daar financieel voor moet opdraaien. De bedoeling is de belastingbetaler te ontzien.

Knopen doorhakken

Behalve Dijsselbloem en zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble zijn ook de ministers van Financiën van Frankrijk, Italië en Spanje aanwezig. Ook Litouwen, de huidige voorzitter van de EU, is vertegenwoordigd. Daarnaast doen eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) en bestuurslid Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank mee.

Komende dinsdag komen in Brussel alle EU-ministers van Financiën bijeen om zich te buigen over de bankenunie. Maandag vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone, de zogenoemde eurogroep, al over het onderwerp. De neuzen zouden dezelfde kant op moeten wijzen als op 19 december de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeenkomen. Uiterlijk op deze top zouden knopen moeten worden doorgehakt.