Nieuws/Financieel
1025166
Financieel

Duitse fabrieksorders gedaald

De fabrieksorders in Duitsland zijn in oktober op maandbasis met 2,2 procent gedaald. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag bekend.

Economen gingen uit van een daling met 1 procent. De afname van de orders volgt op een forse stijging in september. Dat cijfer is licht naar beneden bijgesteld van 3,3 tot 3,1 procent.

Ten opzichte van oktober vorig jaar stegen de orders met 1,9 procent. Ook dat is aanzienlijk lager dan de verwachting van economen, die uitkeken naar een stijging van 4,9 procent.

Export

Vrijdag werd ook bekend dat de Duitse export in het derde kwartaal met 0,8 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De uitvoer naar andere landen in de Europese Unie (EU) nam weliswaar met 0,9 procent toe, maar naar landen buiten Europa exporteerde Duitsland 2,9 procent minder.

De import nam in het derde kwartaal eveneens af, met 0,5 procent. Ook deze afname komt op het conto van landen buiten de EU. Ook de invoer vanuit Groot-Brittannië nam flink af, zo maakte het statistisch bureau Destatis bekend.