Nieuws/Financieel
1025235
Financieel

Draghi: inflatie blijft nog lange tijd laag

De inflatie in de eurozone blijft naar verwachting nog voor een lange periode laag, en de rente daarom ook. Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag in een toelichting op het jongste rentebesluit. De ECB hield de rente op het historisch lage peil van 0,25 procent.

Voor dit jaar voorziet de ECB een inflatie van 1,4 procent, gevolgd door 1,1 procent in 2014. Dat was in een eerdere raming nog respectievelijk 1,5 en 1,3 procent. De inflatie trekt in 2015 iets aan naar 1,3 procent, maar blijft ook dan ver verwijderd van het streefniveau van net onder de 2 procent dat de ECB hanteert. De lage inflatieverwachtingen tonen volgens Draghi aan dat de renteverlaging die de ECB vorige maand doorvoerde ,,volkomen gerechtvaardigd'' was.

De ECB is wel iets positiever over de economische groei voor volgend jaar. Die komt naar verwachting uit op 1,1 procent, tegen 1 procent in de vorige raming. In 2015 voorziet de centrale bank een groei van 1,5 procent voor de eurolanden. Voor dit jaar wordt nog steeds uitgegaan van een krimp van 0,4 procent. Draghi wees verder op de nog altijd hoge werkloosheid en op de aanhoudende druk die bezuinigingen zetten op het economisch herstel.

Nieuwe ronde

Draghi benadrukte dat een aanhoudend trage ontwikkeling van het gemiddelde prijsniveau risico's inhoudt voor de economische groei, zeker als een situatie ontstaat waarin de prijzen gedurende een langere periode dalen. De ECB is bereid om alle beschikbare middelen in te zetten om dat te voorkomen, zei hij.

Een nieuwe ronde van goedkope leningen van de ECB aan banken is volgens Draghi echter niet aan de orde, zolang niet zeker is dat zo'n operatie de economische groei ten goede komt en niet alleen wordt gebruikt om de bankbalansen te versterken. De vorige keer dat de centrale bank die mogelijkheid bood, was dat nodig gezien de marktomstandigheden en dat is nu niet het geval, zei hij.