Nieuws/Financieel
1026185
Financieel

'Frankrijk zieke man van Europa'

Frankrijk is het zwakste jongetje in de Europese klas. Landen als Spanje en Griekenland boeken serieuze vooruitgang, maar Frankrijk doet nagenoeg niets aan het hervormen van de economie.

Dat schrijven de Brusselse denktank Lisbon Council en de Duitse private bank Berenberg in de vandaag verschenen Euro Plus Monitor. 'Frankrijk is de zieke man van Europa', aldus de onderzoekers.

Concurrerend

Jaarlijks zet de denktank op een rij hoe concurrerend de Europese landen zijn en wat zij doen om hun economie sterker te maken. Over Frankrijk zijn de analisten ronduit negatief. 'Frankrijk moet overheidsuitgaven terugdringen, belastingen verlagen en veel verder gaan dan de huidige minieme hervormingen van de arbeidsmarkt.'

De onderzoekers voorzien dat Frankrijk 'binnen drie jaar' onderaan de Europese ranglijstjes belandt als president François Hollande blijft talmen. De Europese Commissie gaf Frankrijk onlangs twee jaar uitstel om het begrotingstekort onder de Europese norm te krijgen.

Belachelijk

De analisten vinden het 'ronduit belachelijk' dat Duitsland kritiek krijgt voor zijn stevige exportpositie. Het idee dat Duitsland via hoge lonen en extra overheidsstimulansen de consumptie moeten aanjagen, wijst het rapport af.

'In een notedop komen deze voorstellen erop neer dat Duitsland meer als Frankrijk moet worden', aldus de onderzoekers. 'Zo de wereld er echt beter uitzien als Duitsland meer op Frankrijk leek?'