Financieel/Geld
1031899179
Geld

’Nieuwbouw terug op niveau van vlak na kredietcrisis’

De nieuwbouw is volledig ingezakt. Ambitieuze doelstellingen lijken heel ver weg.

De nieuwbouw is volledig ingezakt. Ambitieuze doelstellingen lijken heel ver weg.

Amsterdam - Er is een enorm tekort aan huizen, maar de nieuwbouw zakt in. Het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar teruggezakt naar het niveau van vlak na de kredietcrisis, 2008 tot 2013. Dat wordt niet snel beter: het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning is verleend lag tussen januari en mei 15% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, en binnen de koopsector zelfs ruim 20% minder.

De nieuwbouw is volledig ingezakt. Ambitieuze doelstellingen lijken heel ver weg.

De nieuwbouw is volledig ingezakt. Ambitieuze doelstellingen lijken heel ver weg.

Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 4500 nieuwbouwwoningen aangeboden en 5500 verkocht. Daarmee worden de ambitieuze doelstellingen van het kabinet - 100.000 nieuwe woningen per jaar - lang niet gehaald. Zelfs de oude doelstelling van 75.000 lijkt ver uit zicht.

Lichte afkoeling

De huizenprijzen lopen al een hele tijd flink op. Onder meer makelaars roepen al tijden dat er meer woningen bij moeten komen om de woningmarkt, die de laatste tijd wel signalen van lichte afkoeling laat zien, echt tot bedaren te brengen. Ondanks de sterk gestegen hypotheekrente zijn de prijzen in de eerste helft van 2022 blijven stijgen. Wel wordt er iets minder vaak en ver overboden op een huis.

Verdere vertraging van de nieuwbouwproductie is volgens de kenners haast onafwendbaar. In de monitor staat dat de nieuwbouw onder meer kampt met materiaal- en personeelstekorten en stijgende bouwkosten. Daarnaast lijken overheden vooral in te zetten op binnenstedelijk bouwen en ligt er meer nadruk op duurdere appartementen in de stad, terwijl veel mensen zoeken naar een heel andere woning. Verder vrezen de deskundigen dat de introductie van de Omgevingswet in januari tot vertraging van de woningbouw zal leiden.

Stikstof

Ook dreigt de stikstofvrijstelling voor woningbouw nog door de rechter te worden stopgezet. In de bouw wordt namelijk met spanning gewacht op een uitspraak van de Raad van State later dit jaar over de bouwvrijstelling van het grote CO2-opslagproject Porthos in de Rotterdamse haven. Als de hoogste bestuursrechter die vrijstelling zou intrekken vrezen deskundigen dat er mogelijk meer bouwprojecten moeten worden stilgelegd.