Nieuws/Financieel
1031955
Financieel

Spaanse consumenten geven wat meer uit

Spaanse consumenten hebben in het derde kwartaal een bijdrage geleverd aan de minieme economische groei, waarmee de langslepende recessie in de Zuid-Europese economie ten einde kwam. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de economische groei, die het Spaanse statistiekbureau donderdag heeft gepubliceerd.

De nieuwe schatting bevestigde dat de Spaanse economie vorig kwartaal met 0,1 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis werd een krimp van 1,1 procent gemeten.

Spaanse consumenten gaven 0,4 procent meer uit dan in het tweede kwartaal. Dat was de eerste toename in anderhalf jaar. De export van Spanje groeide met ruim 2 procent, na een toename met 6,4 procent in het tweede kwartaal.

De economische groei in het derde kwartaal was de eerste vooruitgang na 2 jaar van aanhoudende krimp. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Spaanse economie in heel 2013 met 1,3 procent achteruitgaat. Voor volgend jaar wordt gerekend op een groei van 0,2 procent.