Nieuws/Financieel
1032373
Financieel

Alitalia wimpelt avances Ryanair af

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft het aanbod van haar Ierse branchegenoot Ryanair voor hulp afgewezen. In een verklaring meldt Alitalia dinsdag dat het ,,een eigen strategie, een eigen plan, een eigen vloot en eigen bemanning'' heeft om de routes vanaf de luchthaven Rome Fiumicino uit te voeren.

Ryanair had dinsdag in een persbericht laten weten zijn routes in en naar Italië drastisch uit te breiden en zei ook dat het Alitalia wil ,,helpen bij de huidige herstructurering''. De Ieren boden de Italianen onder meer aan om met hun binnenlandse vluchten passagiers aan te leveren voor de internationale vluchten van Alitalia vanaf Fiumicino.

Daarnaast zei Ryanair graag in gesprek te gaan met Alitalia om ,,alle andere mogelijkheden voor een samenwerking of voor verdere hulp te onderzoeken''. Maar de Italiaanse luchtvaartmaatschappij bleek dinsdag niet gediend te zijn van de Ierse avances. Volgens Alitalia is het beter om een samenwerking tussen een prijsvechter en een nationale luchtvaartmaatschappij op een belangrijke luchthaven te vermijden.

De Italiaanse maatschappij meldde eerder deze maand een forse herstructurering door te gaan voeren, waarbij zeker 2500 banen zullen worden geschrapt. De mededeling kwam kort nadat Air France-KLM had laten weten niet deel te nemen aan een aandelenemissie van 300 miljoen euro van Alitalia. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, die nu een belang van 25 procent heeft in de Italiaanse branchegenoot, vond de reorganisatieplannen van Alitalia niet ver genoeg gaan.