Nieuws/Financieel
1032383
Financieel

ING: Nederland gaat verder uit de pas lopen

Met het nieuwe bonusbeleid lijkt Nederland internationaal nog verder uit de pas te gaan lopen met wat in de financiële branche gebruikelijk is. Dat liet ING weten in een reactie op het wetsvoorstel over de beperking van bonussen dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag presenteerde.

De bank zegt dat er in de afgelopen jaren al veel gebeurd is wat betreft ,,de beheersing en beperking van variabele beloning in de Nederlandse financiële sector en bij ING''. Nederland loopt daar volgens ING internationaal in voorop.

Door het nieuwe voorstel zal het voor de bank naar eigen zeggen moeilijker worden om gekwalificeerde en getalenteerde mensen aan te trekken en te behouden. De meeste werknemers van de bank zijn overigens buiten Nederland werkzaam. Voor een deel van hen zijn volgens het voorstel van Dijsselbloem uitzonderingen op de regels mogelijk.

Past prima

Ook ABN Amro denkt dat het aantrekken van buitenlands talent naar Nederland door de voorstellen van Dijsselbloem ,,uitdagend wordt''. De bank vindt het belangrijk dat uitzonderingen op de bonusregels wel mogelijk blijven. ,,Bijvoorbeeld voor IT-mensen of fusie-en overnamespecialisten die ook makkelijk buiten de financiële sector aan de slag kunnen'', aldus een woordvoerder.

Overigens zegt ABN Amro dat zijn beloningsbeleid prima past binnen de nieuwe regels. Wel zou de bank voor beperking van bonussen graag een gelijk speelveld zien binnen Europa.

SNS, dat sinds begin dit jaar in staatshanden is, is milder gestemd over het wetsvoorstel van de minister. Volgens de genationaliseerde bank blijft er ,,voldoende ruimte om in Nederland goede medewerkers aan te trekken en te behouden''. Bovendien doet het voorstel ,,recht aan de nieuwe positie die banken in de maatschappij dienen in te nemen''. De bank laat weten dat SNS Reaal al sinds 2008 geen bonussen meer uitkeert aan de top van het bedrijf.