Nieuws/Financieel
1032428
Financieel

Banken vinden strenge bonusregels overbodig

Een wettelijke beperking van de bonussen bij banken is overbodig. Dat zei voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag tegen RTLZ in een reactie op een wetsvoorstel van die strekking van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

,,Het is belangrijk om bonussen aan banden te leggen en beloningen te versoberen'', zei Buijink. ,,Wij werken daar dan ook hard aan. Daar is deze wet niet voor nodig''. Hij wees op de noodzaak die toch al bestaat bij banken om kosten te besparen en de kapitaalbuffers te versterken.

Bovendien zullen volgens Buijink maar weinig bankmedewerkers iets merken van de strengere bonusregels. Er werken volgens hem 90.000 mensen in de Nederlandse financiële sector, van wie slechts 3 procent een variabele beloning krijgt.

De NVB liet dinsdag verder weten dat in een tijd dat er in Europa wordt gewerkt aan een Europese bankenunie ,,geen Nederlandse Alleingang past''. Volgens de vereniging zet het voorstel Nederlandse banken op achterstand in Europa en doet het ook geen recht aan de inspanningen die al reeds gedaan, omdat Nederlandse banken toch al voorop lopen in Europa met het matigen van variabele beloningen. Daarbij geldt het voorstel alleen voor banken en verzekeraars, en heeft het geen betrekking op andere delen van de financiële sector en het bedrijfsleven, merkt de NVB op.