Nieuws/Financieel
1032455
Financieel

Wolf past op vastgoedkippen

De Nederlandsche Bank (DNB) en AFM hebben de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock en makelaarsorganisatie CBRE opdracht gegeven om bij onze banken het vastgoed opnieuw te taxeren. Dit is op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Belangenverstrengeling ligt overal op de loer. Wie laat nu een wolf op zijn kippen passen?

Blackrock is misschien zelfs een wolf in schaapskleren. Het is toch een leek duidelijk dat CBRE en Blackrock nogal tegengestelde belangen kunnen hebben.

CBRE is naast taxateur ook een makelaar. En Blackrock heeft duidelijk aangegeven geïnteresseerd te zijn in (te) goedkoop vastgoed. De weinig transparante overname van Multivastgoed is daar een voorbeeld van. Was CBRE niet ook de taxateur van SNS Bank? Waar achteraf grote vraagtekens bij taxaties zijn gezet?

Hoe kunnen die taxateurs overigens tot een reële waarde komen als er geen referentie verkopen zijn. De waarde van vastgoed wordt immers bepaald door een transactie tussen koper en verkoper en de bereidheid van banken om de transactie te financieren. En laat het nu net om die banken gaan waar Blackrock als belegger ook belangen heeft. Banken die niet of slecht bereid zijn ons vastgoed te (her)financieren. Is hier niet per definitie een 'conflict of interest'?

Amerikanen beoordelen Nederland

En is een van origine Amerikaanse vermogensbeheerder wel goed in staat de waarde van (regionaal) vastgoed in Nederland te beoordelen? Weten zij welke regio's goed of slecht zijn? Hoe kunnen Amerikanen de kwaliteit van ons vastgoed en de financiering daarvan beoordelen? Welk track record hebben zij de afgelopen jaren in Nederland eigenlijk opgebouwd?

Ten slotte speelt een ander element een belangrijke rol. Enige tijd geleden waarschuwde DNB voor de derde crisis: de vastgoedcrisis. Nu heeft DNB echter geen enkel belang bij een verdere verstoring van de rust in (institutioneel) Nederland.

Rust aan het pensioenfront, waar veel in vastgoed wordt belegd en rust in de bankensector is geboden. Met andere woorden: lijkt hier een politiek spel gespeeld te worden?

Braafste jongetje

Veel te veel (open) vragen. Nederlands commercieel vastgoed bezwijkt daarmee bijna onder banken, toezichthouders en politiek. Wij zijn voortdurend bezig om het braafste jongetje van de klas te zijn. Iedereen neemt elkaar de maat en problemen wil men liefst gisteren opgelost zien.

In Zuid-Europa krijgt men de tijd om dit stap voor stap te doen en komt het vertrouwen geleidelijk terug. Die politiek moeten we misschien ook in Nederland volgen. Onze economie klimt pas uit het dal als er weer vertrouwen is in de toekomst. Alleen dan gaan wij verhuizen en consumeren. En producenten weer investeren, personeel aannemen en banken opnieuw geld uitlenen.

Frits Panhuyzen is algemeen directeur SynVest Beleggingsfondsen.