Nieuws/Financieel
1032457
Financieel

'Bank schuift verantwoordelijkheid af'

De nieuwe regels voor internetbankieren vallen niet in goede aarde bij deelnemers aan de DFT-poll. De grote meerderheid van de stemmers vindt dat banken op deze manier verantwoordelijkheid afschuiven.

Tot voor kort hanteerden banken verschillende regels voor het teruggeven van geld aan klanten die de dupe zijn geworden van criminaliteit via internetbankieren.

Nu hebben de banken in samenwerking met de Consumentenbond een set regels opgesteld die voor alle banken gaan gelden.

Beveiligingssoftware

Zo mag de bankpas nooit door iemand anders zijn gebruikt en moet de klant kunnen aantonen dat hij bankafschriften geregeld controleert. Ook moet de apparatuur die voor bankzaken wordt gebruikt (meestal een pc) voorzien zijn voorzien van actuele beveiligingssoftware.

Op onze stelling 'Gelijke regels voor veilig internetbankieren is een goede zaak' antwoordde 63% van de 1712 deelnemers 'Oneens, banken schuiven de verantwoordelijkheid te veel af'.

Alerter

Daarnaast stemde 14% op het antwoord 'Oneens, vooral de regels over actuele beveiligingssoftware roepen vragen op'.

Het antwoord 'Eens, de regels zorgen voor meer duidelijkheid over de aansprakelijkheid' kreeg 12% van de stemmen. De kleinste groep (11%) klikte op 'Eens, consumenten moeten alerter zijn bij internetbankieren'.

De nieuwe DFT-poll gaat over het beperken van bonussen in de financiële sector.