Nieuws/Financieel
1032544
Financieel

Schotten willen pond en queen behouden

Als Schotland onafhankelijk wordt van Groot-Brittannië, houdt het de pond als betalingsmiddel en de koningin als staatshoofd.

Het land blijft lid van de EU. Dat zei premier Alex Salmond dinsdag in Glasgow bij de presentatie van de lijvige, 670 pagina's tellende blauwdruk voor een onafhankelijk Schotland. Het land krijgt wel een eigen leger en zal zelf belasting heffen.

Over een klein jaar mogen de 5,2 miljoen inwoners van het land van whisky en haggis zich in een referendum uitspreken over de vraag of Schotland zich op 24 maart 2016 moet afsplitsen van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het onafhankelijke IFS, het Institute for Fiscal Studies, krijgen de Schotten het in hun eentje zwaar.

Door teruglopende inkomsten en een ouder wordende bevolking, lopen de kosten voor Schotland de komende vijf decennia op. Tegelijkertijd dalen de inkomsten. Waar voor het Verenigd Koninkrijk als geheel het fiscale tekort in toekomstprojecties oploopt met 0,8 procentpunt, is dat voor een zelfstandig Schotland minstens 1,9 procentpunt.

De nationalistische Schotse minister van Financiën John Swinney probeerde in de media het rapport uit te leggen als een ondersteuning voor de roep om onafhankelijkheid, omdat een zelfstandig Schotland zijn eigen beleid kan bepalen. „Dat verbaasde me enigszins”, zegt Gemma Tetlow, econoom en opsteller van het IFS-rapport, met een licht understatement.

Volgens Tetlow geeft de Schotse overheid meer uit per capita dan het Britse gemiddelde. Dat wordt weliswaar ruim gecompenseerd door hoger dan gemiddelde belastingopbrengsten – iets waar de nationalisten graag op wijzen – maar die komen voornamelijk voort uit Noordzeeolieopbrengsten. „Kijk je naar de komende vijftig jaar, dan worden de olieopbrengsten minder en de bevolking van Schotland wordt ouder.

Zelfs in een meest gunstig scenario, waarbij Schotland een hoge immigratie kent van jongeren en de olieopbrengsten florissant blijven, heeft Edinburgh een probleem.” Dat resulteert in forse belastingverhogingen, bezuinigingen of een combinatie van beide. En dat terwijl de nationalisten juist stellen belastingen te willen verlagen.