Nieuws/Financieel
1032602169
Financieel

Terwijl particulier aandelen bedrijf blijft kopen, heeft directie ze weer verkocht

Terwijl beleggers in de AEX-index dit jaar al 6% koersrendement hebben, kiezen veel bezitters van aandelen die in de bedrijven actief zijn juist voor het hazenpad. Het percentage van deze ’insiders’ dat op verkopen drukt is in geen tijden zo hoog geweest.

Dat blijkt uit de insiders-index, die de verhouding van aan– en verkopen weergeeft van aandelen in beursgenoteerde bedrijven. De verkoopgegevens zijn niet beschikbaar voor het grote publiek, ze worden voor veel geld verkocht aan grote beleggers.

,,Bij de insiders staat momenteel tegenover iedere koper een achttal verkopers. Dat niveau is in geen tijden zo hoog geweest. De mensen die in de bedrijven zelf zitten, vinden het dus een mooi moment om te gaan en ze verkopen. Tot vorig jaar waren ze nog aan het kopen”, illustreert Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer de ontwikkeling op de beurzen.

Onzekerheid

,,Terwijl de gewone belegger aandelen aanschaft, verkopen de insiders juist. En deze mensen hebben een veel beter inzicht hoe de markt echt werkt dan de particuliere belegger”, aldus Van Zeijl. ,,Dat maakt het cijfer interessant. Het lijkt me een duidelijk signaal van onzekerheid over de toekomst van het aandeel.”