Nieuws/Financieel
1032633
Financieel

ABN: Nederlandse industrie groeit versterkt door

De Nederlandse industrie voert zijn productiegroei versterkt op. ABN Amro voorziet voor 2014 in die sector een groei van 2% op jaarbasis, vooral bij bedrijven die exporteren. In 2015 zal de Nederlandse industrie met 3% groei de eurozone verslaan.

„Veel landen profiteren van de aantrekkende wereldhandel en de verwachte koersdaling van de euro”, stelt Casper Burgering, senior sectoreconoom van ABN Amro over het onderzoek naar de industrie dat dinsdagochtend verschijnt.

De prille groei die in september, na acht maanden krimp, in deze sector opkwam wordt steeds breder gesteund, aldus de sectoreconomen.

Orders

Belangrijkst indicatie is de sterke groei van de orderportefeuille, die in september met 9,9% op jaarbasis steeg. In 2013 zal de industriële productie in de meeste branches nog wel stabiliseren tot licht krimpen.

De hele Nederlandse economie zal volgend jaar met 0,4% groeien, een nog weinig overtuigend herstel, aldus de bank. In 2015 wordt dat door de herstellende eurozone beter en zal de gehele economie ’gematigd’ aantrekken, stelt ABN Amro, zonder concrete cijfers te geven.

Verbetering

Sectoreconoom Burgering heeft duidelijke signalen dat de omstandigheden in de komende maanden verder verbeteren: de economie is uit de recessie en de inkoopmanagerindex staat ruim boven de neutrale grens van 50 indexpunten.

Daarnaast namen de verwachtingen over de bedrijvigheid onder ondernemers in oktober sterk toe.

Meer werk

Sinds juni 2011 is deze graadmeter niet meer zo positief geweest. „Bedrijven zullen vervolgens meer gaan investeren om de nieuwe orders te kunnen verwerken”, aldus de economen. Daarna zal ook de werkgelegenheid in de industrie aantrekken.

Vooral de export naar landen als China, Rusland en Brazilië zit in de lift.

Impuls Duitsland

Dichter bij huis zal de omzet door de gunstiger omstandigheden in Duitsland komende jaren aantrekken en de Nederlandse economie en industrie een ’belangrijke impuls geven’, stelt Burgering.