Nieuws/Financieel
1032636
Financieel

'Emissie BAM is onverwacht'

De emissie van BAM is onverwacht, zal de koers van het aandeel dinsdag onder druk zetten en levert ongeveer 80 miljoen euro op. Dat constateerde Rabobank dinsdag in een reactie.

Volgens de bank geeft de emissie ,,het idee dat BAM dichter bij de grenzen van de bankconvenanten zat dan ze zelf wilden toegeven''. Daarbij merkten de marktvorsers ook op dat wanneer de bouwmarkt herstel laat zien, het opwaarts potentieel door meer aandeelhouders moet worden verdeeld.

Het grootste bouwbedrijf van Nederland meldde maandag nabeurs meer dan 24 miljoen aandelen uit te willen geven om zijn financiën te versterken. De emissie ondersteunt de realisatie van het strategisch plan dat is opgesteld voor de jaren 2013 tot en met 2015, aldus BAM.

Koersdoel

Rabobank verlaagde het koersdoel van BAM met 0,50 euro naar 3,50 en handhaafde het hold-advies voor het aandeel. De bank wees bij de verlaging van het koersdoel ook op de teleurstellende resultaten van het derde kwartaal en gaat ervan uit dat er over dit jaar geen dividend wordt uitgekeerd.

Ook SNS Securities (buy) sprak van een ,,volledige verrassing''. Volgens analist Edwin de Jong heeft BAM nog voldoende ruimte ten opzichte van de bankconvenanten. Klanten kijken echter vooral naar de gepubliceerde solvabiliteitsratio's en die laten het bedrijf er aanzienlijk zwakker uitzien. Daardoor is de positie van BAM bij aanbestedingen kwetsbaar, concludeerde hij.

Begrip

De Jong begrijpt de redenering achter de emissie en zal zijn inschattingen en koersdoel aanpassen. Het koersdoel staat nu op 4,20 euro.

Het aandeel BAM noteerde dinsdag rond 9.15 uur 4,6 procent in de min op 3,54 euro.