Nieuws/Financieel
1032697
Financieel

‘Amsterdamse beurs begint vlak’

De aandelenbeurs in Amsterdam begint dinsdag naar verwachting nagenoeg vlak. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen bij de opening amper van hun plaats komen in navolging van weinig inspirerende handelssessies in Azië en op Wall Street.

,,De AEX opent vrijwel ongewijzigd. We zitten in de Thanksgiving-week in de VS en dat betekent dat de omzetten op Wall Street laag zijn. Er is echter geen indicatie van een storm of vloedgolf op de beurzen en we lijken te blijven hangen rond de toppen. De markt wordt volledig geregeerd door de centrale banken. Verder blijft het oorverdovend stil vanuit Duitsland, waar er nog steeds geen regering is gevormd'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Bouwbedrijf BAM liet maandag na de slotbel weten meer dan 24,1 miljoen aandelen te willen uitgeven om zijn financiën te versterken. De emissie ondersteunt volgens het bedrijf de realisatie van het strategisch plan dat is opgesteld voor de jaren 2013 tot en met 2015. De prijs waartegen de stukken worden uitgegeven, moet nog worden vastgesteld. Naar verwachting gebeurt dat dinsdag.

ASML

ASML zal mogelijk profiteren van een advieswijziging. De Franse bank Société Générale schroefde het beleggingsadvies voor de chipmachinemaker op naar kopen.

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft een opdracht gekregen voor milieuwerkzaamheden op de Amerikaanse luchtmachtbasis Tyndall. De opdracht loopt tot september 2020 en heeft een waarde van circa 32 miljoen dollar (23,6 miljoen euro). Bouwconcern Heijmans kreeg een opdracht ter waarde van bijna 18 miljoen euro van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid voor het onderhoud aan wegen, viaducten, bruggen en tunnels.

Verre Oosten

Op de beurzen in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen dinsdag beperkt. In Tokio sloot de Nikkei 0,7 procent lager. Beleggers grepen een versterking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar aan om wat winst te nemen na de recente opmars.

De Dow-Jonesindex en de S&P 500 maakten maandag pas op de plaats nadat eerder op de dag nieuwe recordstanden werden bereikt. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq kwam voor het eerst sinds september 2000 boven 4000 punten, maar wist de opmars niet vol te houden. De Dow sloot uiteindelijk 0,05 procent hoger op 16.072,54 punten en de S&P daalde 0,1 procent tot 1802,48 punten. De Nasdaq ging 0,07 procent vooruit tot 3994,57 punten.

Europa

Op de meeste Europese aandelenmarkten werden eerder op de dag bescheiden winsten geboekt, waarbij de AEX-index opschoof richting een niveau van 400 punten. Dat niveau oversteeg de graadmeter van de Amsterdamse beurs voor het laatst in september 2008.

De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 397,46 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 611,38 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,3 en 0,9 procent vooruit.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3535 dollar waard, tegen 1,3503 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,55 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 110,90 dollar.