Nieuws/Financieel
1032698
Financieel

Rust op Wall Street

In de Thanksgiving week is er traditioneel minder tot veel minder volume op Wall Street. Er vinden op de maandag tot woensdag gemiddeld 10 tot 20 procent minder transacties plaats, donderdag zitten alle Amerikanen aan de kalkoen en houdt Wall Street de deuren gesloten en vrijdag is een zeer beperkte handelsdag met minimaal volume. De superrally is gisteren dan ook even tot stilstand gekomen waarbij beleggers een pas op de plaats hebben gemaakt.

Dalende olie en energie aandelen drukten de S&P500 in een klein verlies op het slot gisteren. Niets aan de hand, er is alleen wat risicopremie uit de olie-aandelen gehaald na de bereikte nucleaire deal met Iran die internationaal tot veel scepsis heeft geleid. De S&P500 consolideert de 26 procent stijging voor dit jaar waarbij beleggers geen enkel gevaar aan de horizon ontwaren. De angstgraadmeter onder beleggers VIX handhaaft zich op ultra lage niveaus. Geen enkel signaal van angst.

Hoogtepunt

De S&P500 handelt op de huidige stand tegen een gemiddelde van 17 keer de gerapporteerde winsten wat een absoluut hoogtepunt is sinds mei 2010. Ten tijde van de koerspiek in oktober 2007 handelde de S&P500 tegen een gemiddelde van 17,5 keer de gerapporteerde winsten voordat de koersduikeling van 2008 en begin 2009 de belangrijkste beursgraadmeter ter wereld tientallen procenten deed duikelen tot een absoluut dieptepunt van 666 indexpunten.

Uit het meest recente Bloomberg onderzoek onder gebruikers van de data provider blijkt dat 4 van de 5 respondenten verwacht dat de Fed de beslissing over een begin van Tapering pas in maart volgend jaar of zelfs later zal nemen. Slechts 5 procent van de respondenten verwacht een beslissing en aankondiging op de aanstaande Fed vergadering van 17 en 18 december volgens het onderzoek gehouden afgelopen 19 november.

Duitsland

Ondertussen is het al bijna 2 maanden oorverdovend stil vanuit Duitsland waar nog steeds wordt geprobeerd om een zogenaamde “grand coalition “, grote coalitie te smeden tussen de CDU/CSU en de SDP. Afgelopen weekend kwamen de eerste berichten dat in bepaalde deelgebieden en regio’s in Duitsland lokale SDP partijleden en leiders zich niet kunnen vinden in de mogelijk aanstaande samenwerking met de machtige CDU van partijleider Merkel.

Steeds meer stemmen binnen de SDP gaan op om zich te keren tegen een regeringscoalitie met het CDU doordat de socialisten dan de sterk onderliggende partij zullen zijn die feitelijk niets te vertellen heeft en maar blind de richting die Merkel op wil moet volgen. Er werd al gefluisterd dat als de onderhandelingen fout gaan, er nieuwe verkiezingen zullen moeten komen. De SDP heeft echter een eigen voorkeur door dan volkomen linksaf met Duitsland te willen gaan om een regeringscoalitie te vormen met SDP,de Groenen en de Linksen die ook gezamenlijk een meerderheid in het parlement hebben.

De onderhandelingen met Merkels CDU duren gewoonweg te lang. Er is nu een moment om Merkel via een zijdeur af te laten gaan en daar zijn de SDP partijleden zich terdege van bewust. Het nieuws van de dag is dat de onderhandelingen tussen CDU en SDP een finale fase in zijn gegaan na twee maanden. De SDP zal haar huid zeer duur willen verkopen en de vraag is in welke mate Frau Merkel haar eclatante verkiezingsoverwinning in voldoende macht kan weten om te zetten. De sleutel tot haar succes heeft echter de SDP.

Onconventioneel

Gisteren waarschuwde Bundesbank President Jens Weidmann dat de belangrijke centrale bankiers van de wereld zich steeds meer toeleggen op onconventionele monetaire beleidspolitiek en daardoor besluiten nemen die enkel en alleen zijn gericht op overheidsfinanciën en financiële stabiliteit dan op het nemen van besluiten op conventionele basis die prijsstabiliteit moeten reguleren.

De verschuiving van verantwoordelijkheden weg van de overheden naar de centrale banken is veel te ver gegaan volgens Bundesbank President Jens Weidmann. Een indirecte waarschuwing aan het adres van de ECB om nog niet meer onconventionele konijnen uit de hoge hoed te toveren zoals de sluimerde wens van diverse topkader beleidsmakers van de ECB om additionele staatsobligatie aankopen te willen doen met ECB geld.

En ook om de rente langer tot veel langer ultra laag te houden dan dat de inflatievooruitzichten zouden kunnen toelaten. De Bundesbank komt steeds meer in openbare aanvaring en opstand met de ECB gedachten en wensen. Duitsland verzet zich ook steeds meer en weigert om de sterk geïnfecteerde bankenbalansen van diverse periferielanden met Duits belastinggeld schoon te maken. 2014 wordt een interessant jaar.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.