Nieuws/Financieel
1032870
Financieel

Betere zorg, lagere kosten

Participatiemaatschappij Gilde Healthcare heeft €145 miljoen opgehaald voor een nieuw fonds dat zich richt op bedrijven in Europa en de Verenigde Staten die gespecialiseerd zijn in de thuiszorgtechnologie, medische apparatuur, diagnostiek en in de ontwikkeling van medicijnen. "Wij investeren vooral in ondernemingen die nieuwe technologieën ontwikkelen, waardoor de zorg beter wordt en de kosten lager", zegt directeur Pieter van der Meer.

Het fonds, Gilde Healthcare III, wordt onder meer gesteund door Philips, Rabobank en het Europese Investeringsfonds. De rest van het geld is afkomstig van enkele kapitaalkrachtige families, ondernemers en partners van Gilde. Volgens Van der Meer zijn er veel bedrijven op zoek naar kapitaal. "Vanwege de economische crisis is er minder geld beschikbaar, maar het aantal plannen is gigantisch. We hebben dus genoeg keuze."

Gilde Healthcare III is al actief in vier ondernemingen. "Volgende maand hopen we opnieuw een deelneming bekend te maken", aldus Van der Meer. De meest recente investering betreft het Nederlandse Sapiens, een bedrijf dat werkt aan een oplossing voor patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson door middel van hersenstimulatie.

Verder is er geïnvesteerd in Inovalabs, dat mobiele zuurstofsystemen op de markt brengt voor patiënten met ademhalingsproblemen, in iWalk dat bionische onderbeenprothese verkoopt en in Definiens dat software ontwikkelt voor digitale pathologie. Gemiddeld is er per bedrijf €6 tot €7 miljoen vrijgemaakt. Volgens Van der Meer kan een investering oplopen tot €15 miljoen. "Wij verwachten in totaal in twaalf bedrijven te investeren."

Gilde Healthcare heeft meer dan €450 miljoen onder beheer, verdeeld over vier fondsen.