Nieuws/Financieel
1033489853
Financieel

Coronavaccin geeft resultaten Pfizer flinke oppepper

NEW YORK (ANP) - Farmaceut Pfizer denkt dit jaar fors meer te verdienen aan de verkoop van het coronavaccin dat het bedrijf samen met BioNTech ontwikkelde. Daardoor verhoogt het Amerikaanse bedrijf ook zijn verwachtingen voor heel het jaar. Die inenting blijkt een goudmijn voor de onderneming, want ook in het tweede kwartaal kende Pfizer een enorme groei van de omzet en de winst.

Pfizer verwachtte eerder $26 miljard binnen te halen met de verkoop van de vaccins, maar verhoogde dat met bijna een derde tot $33,5 miljard. Dat komt omdat Pfizer inmiddels contracten voor de levering van 2,1 miljard doses van het vaccin heeft getekend. Pfizer en BioNTech hebben genoeg capaciteit om dit jaar 3 miljard doses te fabriceren.

Hogere omzetverwachting

De gehele omzetverwachting ging omhoog naar tussen de $78 en 80 miljard. In het tweede kwartaal zette Pfizer voor $19 miljard aan omzet in de boeken. Daarvan was net geen $8 miljard afkomstig van het vaccin. Ook zonder de invloed van het vaccin groeide Pfizers omzet echter, met 10%. Met name geneesmiddelen tegen kanker en zeldzame ziekten leverden meer op. De winst in het afgelopen kwartaal bedroeg $5,6 miljard.