Nieuws/Financieel
1034483220
Financieel

Op de beursvloer

Nasdaq pakt record, Pfizer gewild na steun coronavaccin

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben hun zorgen over een mogelijke vertraging van het economisch herstel aan de kant geschoven. Beurzen in New York zijn maandagavond met winst gesloten, de Nasdaq brak een record.

De Dow-Jonesindex wint 0,6% bij 35,335,71 punten. De breed samengestelde S&P 500 stijgt 0,9% tot 4479, 53 punten, de Nasdaq sterkt met 1,6% aan tot 14.942,65 punten.

Sterke bedrijvencijfers en een verwacht latere stijging van de Amerikaanse beleidsrente geven aandelenbeleggers hoop.

Net als vrijdag maken ze bovendien gebruik van de recente koersdalingen om aandelen tegen gunstige prijzen te kopen. Daarbij laten de olieprijzen weer een stijging zien, waardoor oliegerelateerde fondsen aan beurswaarde winnen.

Pfizer plust

Farmaceut Pfizer (+2,5%) was een van de bedrijven die in de belangstelling stond op Wall Street. Het bedrijf maakte bekend Trillium Therapeutics te willen overnemen. Daarbij zet Pfizer de waarde van het bedrijf dat kankerbehandelingen ontwikkelt op ongeveer 2,3 miljard dollar, ruim drie keer zoveel als de beurswaarde. Trillium steeg ruim 188,8%.

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft daarnaast het coronavaccin van Pfizer en BioNTech volledige goedkeuring gegeven. Het middel wordt al sinds december gebruikt, maar dat gebeurde met een noodvergunning.

Boeing wint 3,2%, Intel winst 2,4%, Chevron staat 2,6% hoger.

Ook het Chinese webwinkelbedrijf JD.com (+3,3%) kon op aandacht rekenen nadat die onderneming met cijfers was gekomen. Vanwege de extra aandacht van Chinese toezichthouders voor techbedrijven hadden veel analisten hun verwachtingen verlaagd en vielen de resultaten van JD.com mee. Zo steeg de omzet met ruim een kwart. De winst kelderde wel.

Uber wint

Taxibedrijven als Uber (+2,6%) en Lyft (+2,9%) lieten duidelijke plussen zien, terwijl maaltijdbezorger Doordash ruim 1 procent daalde. Een rechter in Californië heeft een wet ,die de bedrijven vorig jaar door kiezers goedgekeurd kregen, ongrondwettelijk verklaard. Die wet voorkwam dat de bedrijven al hun personeel in dienst moesten nemen.

De olieprijzen gaan na zeven dagen van dalingen weer omhoog. Amerikaanse olie werd ruim 5,3% meer waard op 64,82 dollar en ook Brentolie werd eveneens dik 5% duurder. Die verruilde voor 67,85 dollar per vat van eigenaar.

De euro was 1,1738 dollar waard. Vrijdag was dat nog 1,1680 dollar

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hi