1034952
Financieel

DSM voltooit afsplitsing farmatak

DSM en private equitybedrijf JLL Partners richten samen een nieuw bedrijf op. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. De twee combineren DSM Pharmaceutical Products (DPP), onderdeel van de farmadivisie van het speciaalchemiebedrijf, met het Amerikaanse Patheon.

Het nieuwe, nog naamloze, bedrijf komt voor 51 procent in handen van JLL en wordt voor 49 procent het bezit van DSM. De gecombineerde omzet van het bedrijf is circa 2 miljard dollar met een ,,sterke ebitda en operationele cash flow'', aldus DSM.

Het nieuwe bedrijf levert ontwikkelings- en productiediensten op contractbasis voor de farmaceutische industrie. Tot de klanten behoren de grote farmaceutische bedrijven, generieke producenten en kleinere partijen. Volgens DSM is er geen bedrijf dat kan tippen aan het aanbod van het nieuwe bedrijf op dat vlak.

Patheon

JLL draagt 489 miljoen dollar bij aan de joint venture, terwijl DSM de tak Pharmaceutical Products inbrengt. Het DSM-onderdeel wordt gewaardeerd op 670 miljoen dollar, waarbij DSM een zogenoemde sellers note krijgt van 200 miljoen dollar. Tegelijkertijd koopt het nieuwe bedrijf Patheon voor 9,32 dollar per aandeel, of circa 1,95 miljard dollar. De transactie wordt naar verwachting in de eerste helft van 2014 afgerond, waarna DSM DPP zal deconsolideren. De totale waarde van de transactie, DPP en Patheon gecombineerd, is 2,6 miljard dollar.

DPP wordt in het vierde kwartaal van dit jaar in de boeken gezet als ,,bezittingen die te koop staan''. Daarvoor schrijft het bedrijf een impairmentverlies van 120 miljoen euro. Ook DSM Sinochem Pharmaceuticals, een samenwerking tussen DSM en Sinochem, wordt vanaf 2014 vanwege nieuwe regels bij de boekhoudmethode IFRS gedeconsolideerd. Feitelijk splitst DSM hiermee zijn volledige farmatak af, zo constateren marktvorsers. DSM was al langer op zoek naar een partner voor DPP.

Winst per aandeel

De transactie zal naar verwachting vanaf 2015 bijdragen aan de winst per aandeel van DSM. Volgend jaar is de bijdrage door transactiekosten nog ,,neutraal of licht negatief'', gaf financieel directeur Rolf-Dieter Schwalb aan. Vanaf 2015 zal er echter sprake zijn van een steeds grotere bijdrage aan de winst.

Schwalb gaf verder aan dat DSM nog geen plannen heeft om het belang in de joint venture uiteindelijk helemaal te verkopen. ,,Eerst gaan we deze transactie afronden en vervolgens moeten we ervoor zorgen dat het nieuwe bedrijf zo goed gaat lopen als we willen. Het heeft geen zin nu al te speculeren over wat er daarna zal gebeuren.''

Het nieuwe bedrijf zal met circa 8300 werknemers actief zijn via 23 locaties in Noord-Amerika, Europa, Latijns-Amerika en Australië. Over de gevolgen van de transactie voor de werknemers is niets te zeggen, aldus Schwalb. ,,Iedereen verhuist mee naar het nieuwe bedrijf, dat daarna zelf beslissingen zal nemen over de invulling van de strategie.''