1035548
Financieel

Advent doet bod op Unit4

Investeerder Advent wil softwarebedrijf Unit4 overnemen. Dat werd maandag bekendgemaakt. Advent biedt 38,75 euro per aandeel (cum dividend) op Unit4, dat het bedrijf een waarde geeft van bijna 1,2 miljard euro geeft.

Het bestuur en de raad van commissarissen van Unit4 bevelen het bod aan. Oprichter Chris Ouwinga steunt het bod ook en biedt zijn stukken, die een belang vertegenwoordigen van 5,6 procent, aan. Advent wil Ouwinga handhaven als bestuursvoorzitter, en geeft hem de mogelijkheid de opbrengst van zijn belang terug te investeren in de onderneming.

Het bod van Advent biedt een premie van ruim 32 procent op de slotkoers van Unit4 op 11 oktober en een premie van bijna 55 procent op de gemiddelde slotkoers van Unit4 in de afgelopen 12 maanden. Advent deed eerder van zich spreken in Nederland door de overname van medisch toeleverancier Mediq.

Private handen

Advent ziet mogelijkheden om Unit4 te laten uitgroeien tot een wereldspeler op het gebied van bedrijfssoftware voor middelgrote ondernemingen. Zelf ziet het softwarebedrijf in private handen mogelijkheden om de transitie van zijn businessmodel versneld te voltooien.

Het merk Unit4 blijft bestaan en ook bestuurders José Duarte (ceo) en Edwin van Leeuwen (cfo) blijven aan. Het zogenoemde one-tier board blijft in stand en zal na afronding van het bod bestaan uit 9 leden. Vijf van hen komen dan van Advent.

Equityfirma's

Unit4 maakte eerder al bekend dat het in de belangstelling stond van een aantal private equityfirma's. Daarbij stelde het dat de overnameprijs op zou kunnen lopen tot 35 euro per aandeel. Namen werden destijds niet gegeven.

Unit4 en Advent kunnen het overnameproces afbreken als een derde partij een beter bod uitbrengt. Daar is wel de kanttekening bij geplaatst dat dat dit competatieve bod in cash minimaal 10 procent hoger moet zijn. Als er een bieding komt van cash en aandelen moet minimaal 15 procent meer worden geboden.

Advent wil het bod zo snel mogelijk lanceren, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2014. Het bod zal daarbij gestand worden gedaan als minimaal 85 procent van de aandelen is aangemeld. Als die drempel niet wordt gehaald, maar wel minstens 75 procent wordt aangeboden, is daarvoor toestemming nodig van de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Unit4.