Nieuws/Financieel
103683660
Financieel

Handelsgesprekken China en VS in oktober

Peking - China en de Verenigde Staten houden begin oktober handelsgesprekken in Washington. Dat heeft de Chinese vicepremier Liu He bekendgemaakt na een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. De verwachting was dat de gesprekken plaats zouden vinden in september.

Liu gaat begin volgende maand naar de VS om met onder meer Mnuchin te spreken. Deze maand worden de gesprekken voorbereid door lagere overheidsmedewerkers van beide kanten.

De kansen op een oplossing voor de handelsoorlog tussen beide landen lijken hierdoor toe te nemen. Mocht er geen doorbraak komen, dan worden de invoertarieven die beide landen hebben opgelegd waarschijnlijk weer verhoogd op 15 december.

Twijfel aan bereidheid China

"China en de VS willen allebei niet de schuld krijgen van het laten escaleren van het conflict", zegt een Chinese diplomaat. "Maar de gesprekken betekenen niet dat de partijen ook daadwerkelijk dichter bij elkaar gaan komen."

Meerdere leden van de Amerikaanse regering zouden twijfelen aan de bereidheid van China om tegemoet te komen aan de wensen van de VS. In mei liepen de gesprekken stuk op de Amerikaanse wens dat China hervormingen door zou voeren. Dat weigerde China.

President Donald Trump liet dinsdag weten dat hij hoopt op een deal met China voor de presidentsverkiezingen in de VS volgend jaar. Mocht dat niet lukken, dan gaat hij zich in zijn mogelijke tweede ambtsperiode een stuk harder opstellen.