Financieel/Geld
1038355
Geld

Populaire digitale munt breder geaccepteerd

Zo beleg je in bitcoin

Bitcoin wint snel terrein, met in zijn vervolg nog duizend cryptomunten.

Bitcoin wint snel terrein, met in zijn vervolg nog duizend cryptomunten.

Amsterdam - Bitcoins werden binnen een maand bijna $1400 (+18%) duurder. De munt die pas in 2010 ontstond, kost nu $7300. Opeens lijkt de cryptomunt voor iedereen interessant. Maar hoe kun je er als gewone particulier in beleggen?

Bitcoin wint snel terrein, met in zijn vervolg nog duizend cryptomunten.

Bitcoin wint snel terrein, met in zijn vervolg nog duizend cryptomunten.

De meeste gebruikers zien de bitcoin als belegging voor erbij, weet ING uit onderzoek. Beleggers noemen de munt een alternatief voor aandelen. Deze populariteit is volgens beleggingsexperts echter zorgwekkend, want er is geen overheidstoezicht op dit financiële systeem dat bedacht is door de onbekende Satoshi Nakamoto. Hij schreef in 2009 de software die op duizenden computers wereldwijd draait en het Bitcoinnetwerk in stand houdt.

Schaarser

Bitcoins worden met door Nakamoto geschreven software op computers aangemaakt. Iedereen kan die code binnenhalen en er munten mee aanmaken. Aangemaakte bitcoins bestaan uitsluitend op de blockchain. Nakomoto’s systeem kent een maximum van 21 miljoen stuks. Dus hoe meer vraag, hoe schaarser de munt en hoe duurder die wordt. Een onderliggende waarde ontbreekt, het gaat om vertrouwen.

Omdat bedrijven, van Thuisbezorgd.nl, Amazon, gameverkopers, makelaars tot een tandarts, bitcoins accepteren als betaalmiddel, raken mensen gewend aan deze munt. Al maken honderden andere cryptomunten een opmars. De bitcoin wordt zonder tussenkomst van cenrale banken, die meer kosten en meer papierwerk vereisen, veel sneller een-op-een tussen particulieren of bedrijven afgerekend.

Blockchain

Aangemaakte bitcoins worden uitsluitend gekocht en verkocht op de blockchain. Dat is het internetnetwerk dat miljoenen gebruikers samen in de lucht houden. Iedere aankoop krijgt er een unieke code.

Maar hoe begin je, met bijvoorbeeld €100, te beleggen in bitcoins? Bitcoin-beleggen werkt allereerst fundamenteel anders dan sparen: beleggers moeten alle transacties zelf bijhouden. Waakhond AFM controleert dit allemaal niet.

Digitale portemonnee

Voordat je bitcoins kunt kopen, heb je een wallet nodig, een digitale portemonnee. Van daaruit beheer je alle bitcoinafrekeningen. Wallets zijn op internet op te vragen, bijvoorbeeld via blockchain.info, voor zowel mobiel als desktopgebruik.

Om direct in bitcoins te beleggen, kunnen particulieren zich bij handelsplatforms aansluiten, de bitcoin exchanges. Vanuit een bankrekening plaatsen beleggers daar hun euro’s. In ruil krijgen ze de bitcoins in hun wallet, die twee digitale beveiligingssleutels kent. Het veiligst kopen beleggers bitcoins met iDEAL.

Handelsplatforms

De bekendste Nederlandse handelsplatforms zijn Bitonic, Bitmymoney, AnycoinDirect en BTC Direct, maar ook zij werken niet onder toezicht en kennen dus risico’s. Platform Mt.Gox werd in 2014 gehackt, verloor 850.000 bitcoins en ging failliet. De platforms zijn aangesloten bij de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland en passen zelfregulering toe. Voor bedragen boven €100 is verificatie van de belegger verplicht.

Platforms vragen geld per transactie, soms ongeveer 1%. Die kosten zijn online goed te vergelijken. Een hele bitcoin kopen hoeft niet: voor de €100 kun je een deel van een bitcoin aanschaffen. Inschrijven kan soms vanaf €5 inleg. „Vroeger probeerden beleggers het eens met honderd euro, momenteel gaat het meteen om hogere bedragen. Soms duizenden euro’s tegelijk, in een geval €50.000”, typeert Robert Reinder Nederhoed van Bitmymoney.

Trackers

Beleggen in bitcoins kan ook indirect zonder de munt aan te schaffen, via een tracker. Inmiddels dringen zulke bitcoinbeleggingen door naar grote platforms: broker BinckBank biedt een exchange traded note-belegging in euro’s aan genoteerd aan de beurs van Stockholm. Daarmee hoeven beleggers de bitcoins zelf niet te kopen en speculeren ze op een koersverandering. Binck meldt „enkele tientallen transacties per dag”. Kleine Nederlandse beleggers die zo’n tracker bezitten, hebben gemiddeld €7000 in geïnvesteerd.

Terwijl bankbestuurders waarschuwen voor„fraude”, worden cryptomunten en de blockchain steeds meer geaccepteerd. Deze week meldde het grote beursplatform CME Group dat het beleggers future-contracten op toekomstige levering van bitcoins aanbiedt. Dat platform valt onder zwaar toezicht. Zo wordt de bitcoin voor beleggers steeds toegankelijker.