Nieuws/Financieel
10386
Financieel

Staatssecretaris omzeilt invloed NPO-lobby

’Hilversum was hier al langer bang voor’

Den Haag - Het voorstel van staatssecretaris Dekker (Media) om het marktverstorend effect van de NPO te laten onderzoeken, leidt tot grote onrust. De media-industrie vreest dat toezichthouder ACM ontdekt dat mensen door Netflix nauwelijks nog televisie kijken.

Dekker heeft al eerder openlijk de wens uitgesproken om de publieke omroep te hervormen, maar kreeg daar geen politieke steun voor. Als de ACM een marktverstorend effect zou constateren, geeft dat zijn opvolger komend jaar munitie om alsnog Hilversum op zijn kop te zetten.

Concurrenten van de NPO willen weinig kwijt over het voorstel van Dekker. SBS verwijst naar een oud persbericht waarin het vraagtekens plaatst bij amusement via de staatsomroep. RTL stelt te denken „dat een heldere en goed functionerende toets bijdraagt tot de legitimatie van nieuwe diensten die de publieke omroep start”.

Blij met extra toets

Het Commissariaat voor de Media (CvdM), dat nu in zijn eentje toezicht houdt op de NPO, is concreter in zijn reactie. Het zegt blij te zijn met de extra toets. Een woordvoerster legt uit: „Voorheen bekeek het ministerie wat de impact op de markt zou zijn van nieuwe initiatieven. Die rol wordt overgeheveld naar de ACM, die op die taak goed is toegerust.”

Het komt niet vaak voor dat ministeries vrijwillig macht uit handen geven. Maar in dit geval is het de enige manier om de NPO te hervormen. Een Haagse lobbyist vertelt: „De Kamer zit standaard in het kamp van de publieke omroep. Ze zouden ook wel gek zijn om daartegen te vechten. Zelfs de minst belangrijke politici krijgen er een podium.”

Grote gevolgen

De overheveling van ministeriële taken naar de ACM lijkt een kleine stap. Maar volgens een oud-medewerker van een van de talloze omroepen kan dit grote gevolgen hebben.

„Voor de relevantie van de NPO zijn de kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) cruciaal. Wat nou als de ACM erachter komt dat er vanwege initiatieven als Netflix veel meer mensen dan we denken zijn gestopt met tv kijken?”

Hij noemt de eventuele ACM-inmenging daarom „een nachtmerrie voor het Mediapark”. „Al sinds de PVV gedoogsteun aan kabinet Rutte I gaf, is men doodsbang dat de politiek op een gegeven moment het belang van de NPO niet meer ziet. En zonder de financiering uit Den Haag zijn ze nergens.”

Kijkgedrag

Of er inderdaad minder tv wordt gekeken door uitgesteld kijkgedrag, is momenteel volstrekt onduidelijk. Een rapport van het gerenommeerde onderzoeksbureau Telecompaper liet dat deze zomer wel zien, maar de conclusie werd door anderen in twijfel getrokken.

Telecompaper zelf mengt zich liever niet in de discussie, en wijst erop dat het rapport ging over de verdeling van kijktijd tussen computer, telefoon, tablet en tv. „Over het algemeen komt de tijd die via Netflix of Youtube aan tv-kijken besteed wordt, bovenop die van reguliere televisie.”

In de VS, waar de kijkcijfers op dezelfde manier worden gemeten als in Nederland, is al een nieuwe methode ontwikkeld. De verwachting is dat deze lagere uitkomsten geeft. Of dit zo is, moet echter nog blijken. De introductie hiervan wordt namelijk al twee jaar uitgesteld.