Nieuws/Financieel
1041306
Financieel

AEX bereikt nieuw jaarrecord

De Amsterdamse beurs steeg dinsdag tot boven de hoogste slotstand van het jaar. De verwachting dat de Fed morgenavond de geldkraan vol open houdt, zorgde voor positivisme bij beleggers. Fugro, Air France KLM en RD Shell namen bij de hoofdfondsen het voortouw. TNT Express moest echter weer wat terrein prijsgeven.

De AEX-index sloot 0,6% hoger op 391,13 punten, over de jaarpiek van 390,21 punten die vorige week werd neergezet. De Midkap-index klom 0,2% naar 605,59 punten.  

Elders in Europa kleurde de borden overwegend groen. Parijs kon 0,6% bijschrijven, Londen steeg 0,7%. Brussel steeg 0,9%, terwijl in Frankfurt de DAX 0,4% won en daarmee voor het eerst boven de 9000 punten sloot.

Toen de bel in Amsterdam klonk noteerde de Dow Jones een plus van 0,6%.

Focus op Fed

"Het is een beetje saaiig vandaag," zegt ABN Amro-handelaar Frank Bonsee. "We hebben nieuwe ideeën nodig over de economische situatie in de VS. Vanuit de VS kwam de afgelopen tijd wel wat cijfers, maar die waren door de shutdown niet erg actueel. Daarom is het nu wachten op de Fed."

"Maar het sentiment ligt er goed bij," vervolgt Bonsee. "Er stroomt nog steeds geld naar de Europese beurzen."

Elwin de Groot, macro-econoom bij de Rabobank, ziet dat beleggers verwachten dat de Fed de geldkraan voorlopig open laat staan. "Iedereen is er van overtuigd dat de dreigende tapering wat is opgeschoven in de tijd. Wij verwachten zelf dat de afbouw rond maart volgend jaar plaats zal vinden."

In de tussentijd pompt de Amerikaanse centrale bank maandelijks liquiditeit in de markt. "Het is de vraag: hoe lang kan dit doorgaan?" vervolgt De Groot. "Maar dat wordt pas echt relevant als tapering weer op de agenda staat."

De kwartaalcijfers vallen de macro-econoom tot nu toe mee, maar hij ziet dat de winstcijfers vooral zijn opgepoetst met besparingen. "Het is niet supersterk, maar de eerste tekenen van herstel beginnen door te klinken. De omzetten vallen wel wat tegen, maar over het algemeen zijn de cijfers beter dan in het tweede kwartaal."

In Europa gaf een aantal financials inzage in de cijfers over de derde kwartaal. De Britse verzekeraar Lloyds boekte een groot verlies onder meer vanwege éénmalige lasten, terwijl de Zwitserse grootbank UBS onder de streep minder nettowinst behaalde dan voorzien. Deutsche Bank had in het derde kwartaal een veel lagere winst dan een jaar geleden, vooral door hoge juridische kosten die het Liborschandaal met zich meebracht.

Shell en Air France KLM trekken kar

In de AEX hadden de winnaars de overhand. Vooral de oliegerelateerde fondsen konden op kopersinteresse rekenen. Fugro dikte 2% aan tot €46,48. RD Shell pluste 1,2% naar €25,30 geholpen door beter dan verwachte resultaten van branchegenoot BP. SBM Offshore voegde 0,9% toe aan het vorige slot en eindigde op €15,74.

Air France KLM was hoogvliegermet een winst van 3,8% (€7,73). Telecombedrijf KPN steeg 1,1% naar €2,36.

Philips steeg 1,5% €25,85, verzekeraar Aegon sloot 1,1% hoger op €5,80.

TNT Express daarentegen  leverde een deel van de forse koerswinst van een dag eerder na enthousiast ontvangen resultaten weer in. De koers van het pakjesbedrijf daalde met 2,8% naar €6,89. Daarmee staat TNT Express nog altijd flink in de plus over de afgelopen maanden.

Uitzendconcern Randstad moest 1% afstaan tot €43,20. De mediaconcerns Wolters Kluwer en Reed Elsevier zakten 0,7% (€20,05) respectievelijk 1% (€14,73) in het rood.

Bij de middelgrote fondsen lag Binckbank goed in de markt en won 1,9% op €7,- na een opwaartse koersbijstelling naar €8,20 door ING. Industrieel toeleverancier Aalberts steeg met 2,6% tot €22,02.

USG People zakte na de koerssprong van de voorgaande dag met 0,7% naar €9,29. Een onderdeel van de detacheerder gaat snijden in het personeelsbestand.

TomTom, dat morgen de boeken opent, verloor 2,2% (€5,90), bouwbedrijf Bam zakte 2,3% naar €3,97.

Lokaal aandeel Fornix dat in handen is van AScX-fonds Value8 (+1,9% tot €27,91) schoot 21,5% omhoog naar €21,54 op het nieuws dat SnowWorld de beursnotering overneemt.

Reesink meldde voorbeurs bij een tussentijds handelsbericht een ruimschootse verdubbeling van de omzet in 2014 te voorzien. Het aandeel kreeg er in reactie 3% bij en steeg naar €78,82.  

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!