Nieuws/Financieel
1041357
Financieel

'Moerland vertrekt bij Rabobank'

Piet Moerland treedt per direct terug als topman van Rabobank al gevolg van de uitkomsten van de onderzoeken naar fraude met rentetarieven. Dat heeft de bank dinsdag bevestigd.

 Moerland was sinds 2009 bestuursvoorzitter. Commissaris Rinus Minderhoud neemt zijn taken over.De scheidende topman sprak van een „weloverwogen besluit” dat hij met pijn in het hart heeft genomen. Moerland werkte meer dan 30 jaar in de top van Rabobank en zou volgend jaar met pensioen gaan. Hij ziet af van een vertrekregeling.

In een toelichting zei Moerland de maatschappelijke verontwaardiging over de rentefraude te begrijpen en te delen. „Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen”, zei hij.

Moerland zei dat het gesjoemel met rentetarieven die banken elkaar onderling in rekening brengen, „op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering”. Dat hij daar als hoogste baas zelf conclusies aan verbindt, is volgens hem „een kwestie van principe”.

De raad van commissarissen van Rabobank heeft het ontslag van Moerland „met respect geaccepteerd”, zei voorzitter Wout Dekker. Hij benadrukte dat Moerland en de overige leden van de raad van bestuur op geen enkele manier bij de rentefraude betrokken zijn geweest.

„De bank heeft een harde les geleerd en heeft nu alle maatregelen genomen die ervoor zorgen dat dit nooit meer zal voorkomen”, zei Dekker verder. Hij noemde Moerlands opvolger Minderhoud „een ervaren bankier en bestuurder die vertrouwd is met alle dimensies van de Rabobank”.

De nieuwe topman, die sinds 2002 commissaris was, gaat 985.000 euro per jaar verdienen. Voor bonussen komt hij niet in aanmerking want die heeft Rabobank onlangs afgeschaft voor zowel de raad van bestuur als het gewone personeel.