Nieuws/Financieel
1041400
Financieel

HEMA gaat notarismarkt op

Consumenten kunnen voortaan via HEMA een standaard-samenlevingscontract of testament regelen. De winkelketen is dinsdag gestart met een notarisservice. Dat maakte HEMA dinsdag bekend.

De stukken worden online opgesteld. Het concept krijgt de consument via de e-mail. De notaris neemt vervolgens contact op om een afspraak te maken voor de ondertekening. Als dat bij de notaris is gebeurd, is de akte rechtsgeldig.

Voorlopig kan de consument kiezen uit circa 30 notariskantoren. Dat moeten er in de toekomst meer worden, aldus een woordvoerster in een toelichting.

Vaste prijs

HEMA werkt met een vaste prijs van 125 euro per akte. Gemiddeld liggen de prijzen voor een standaard-samenlevingscontract of testament 50 procent hoger, aldus de woordvoerster.

In een reactie zegt een woordvoerster van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) dat dit soort initiatieven ,,prima'' zijn ,,voor mensen die goed weten wat ze doen en zelf de juridische gevolgen begrijpen''.

Maatwerk

,,Consumenten moeten zich wel realiseren dat het hier gaat om een vaste prijs voor standaardproducten. In veel gevallen kan blijken dat maatwerk noodzakelijk is en dan vallen de kosten hoger uit'', aldus de woordvoerster.

Zij wijst erop dat soortgelijke initiatieven waarbij online zaken kunnen worden gedaan met aangesloten notariskantoren, al bestaan. ,,Het bijzondere hiervan is dat HEMA dit nu gaat doen.''

Een woordvoerder van de vergelijkingssite degoedkoopstenotaris.nl verwacht dat het HEMA-initiatief ,,de nodige reuring op de notarismarkt teweeg zal brengen''. ,,En wij hopen dat dit leidt tot verdere marktwerking.''