Nieuws/Financieel
1041408
Financieel

Topman Moerland per direct weg bij Rabobank

Piet Moerland treedt per direct terug als topman van Rabobank al gevolg van de uitkomsten van de onderzoeken naar fraude met rentetarieven. Dat heeft de bank dinsdag bevestigd. Moerland was sinds 2009 bestuursvoorzitter. Commissaris Rinus Minderhoud neemt zijn taken over.

In een toelichting zei Moerland de maatschappelijke verontwaardiging over de rentefraude te begrijpen en te delen. ,,Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen'', zei hij.

Moerland zei dat het gesjoemel met rentetarieven die banken elkaar onderling in rekening brengen, ,,op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering''. Hij ziet af van een vertrekregeling.

De raad van commissarissen van Rabobank heeft het ontslag van Moerland ,,met respect geaccepteerd'', zei voorzitter Wout Dekker. Hij benadrukte dat Moerland en de overige leden van de raad van bestuur op geen enkele manier bij de rentefraude betrokken zijn geweest.