Nieuws/Financieel
1041446
Financieel

Vooruitblik: 'Minder winst Air France-KLM'

Air France-KLM heeft in het derde kwartaal naar verwachting iets meer omzet behaald, maar minder winst geboekt dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang langs analisten door persbureau Bloomberg.

De marktvorsers verwachten gemiddeld dat het luchtvaartconcern donderdag een omzet rapporteert van 7,3 miljard euro, tegen 7,2 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst is naar verwachting gedaald van 306 naar 231 miljoen euro. Het bedrijf kondigde eerder al dat in het derde kwartaal een reorganisatielast van 200 miljoen euro wordt genomen.

De operationele winst schatten analisten gemiddeld op 642 miljoen euro. Dat is wel meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen behaalde de luchtvaartgroep een operationeel resultaat van 506 miljoen euro. Het derde kwartaal is in de luchtvaartbranche doorgaans de sterkste periode van het jaar. Over heel 2012 maakte Air France-KLM verlies.

Reorganisatie

Analisten zullen verder gespitst zijn op meer informatie over de reorganisatie die bij Air France wordt doorgevoerd. Het bedrijf kondigde begin deze maand aan dat ruim 1800 banen verdwijnen bij het grondpersoneel en volgend jaar meer dan 1000 bij het vliegend personeel. Eerder schrapte de Franse luchtvaarder al meer dan 5000 banen.

De ingrepen, waarbij KLM tot dusver kon volstaan met loonmatiging en een vacaturestop waardoor het aantal banen via natuurlijk verloop daalt, moeten het Frans-Nederlandse concern helpen over heel 2013 weer uit de rode cijfers te klimmen. De winst moet nog wel van KLM komen; bij Air France wordt pas volgend jaar een positief resultaat verwacht.