Nieuws/Financieel
1041451
Financieel

Niet bang voor inflatie

Beleggers krijgen al jaren te horen dat de inflatie gaat stijgen en dat ze daarop maar beter voorbereid kunnen zijn. Minder in obligaties en meer in grondstoffen, vastgoed en (bepaalde) aandelen. Op de obligatiemarkten blijft het geld echter over de randen klotsen.

Ook beleggers maken zich weinig zorgen over inflatie en dekken zich nauwelijks in. „Men zoekt nog steeds massaal de obligatiemarkt op, dat blijft zo tot de koersen daar daadwerkelijk instorten”, stelt Richard Lewis, hoofd aandelen bij fondshuis Fidelity.

Drie jaar geleden waren de meeste beursanalisten het over één ding eens: als gevolg van het vele geld dat centrale banken in de economie pompten om deze een boost te geven, zou onherroepelijk inflatie ontstaan. Dezelfde banken zouden dan de rente moeten verhogen, met dramatische gevolgen voor de obligatiemarkten.

Op de wat langere termijn worden ook de meeste aandelen getroffen, omdat een hoge rente de winsten van veel bedrijven onder druk zal zetten en aandelen als beleggingsklasse minder aantrekkelijk maakt. Beleggers zouden dan vooral overstappen naar vastgoed, grondstoffen (een belangrijke aanjager voor inflatie) en mogelijk goud. Bezitters van die beleggingen zouden daarmee van een oplopende inflatie profiteren.

Echter, het scenario van een oplopende inflatie blijkt vooralsnog vooral theorie. Het geld van de centrale banken heeft de ’echte’ economie namelijk nooit bereikt: commerciële banken leenden het ontvangen geld niet uit en particuliere beleggers die in het opkoopprogramma van centrale banken hun staatsobligaties verkochten, sparen de extra euro’s of dollars liever dan ze deze uitgeven. Of beleggen de opbrengst weer om hun pensioenangst te temperen. De inflatie is nauwelijks gestegen. In Europa, in de Verenigde Staten, zelfs in veel emerging markets is de inflatie laag, en dalen de prijzen zelfs verder.

Andrew Wells, hoofd obligaties bij Fidelity, ziet weinig reden om een sterke stijging te verwachten. „Ja, uiteindelijk zal de geldverruiming tot inflatie moeten leiden, maar inflatie is van veel factoren afhankelijk. Het grootste risico is dat de kredietverstrekking aantrekt en dat mensen meer geld gaan uitgeven. Dan zal inflatie snel oplopen. Vooralsnog zet de enorme schuldenberg echter een rem op een oplopende inflatie.” Die schuldenlast zorgt ervoor dat overheden en consumenten de hand op de knip houden en maakt centrale banken huiverig om de rente te laten stijgen.

Onderzoek

Ook de meeste Nederlandse beleggers houden geen rekening met een fors hogere inflatie, zo blijkt uit een eerder deze week gepubliceerd onderzoek van fondshuis Schroders, dat door TNS Nipo is uitgevoerd onder relatief vermogende beleggers.

Drie op de vier beleggers denken dat de inflatie gelijk blijft of slechts licht zal stijgen. Een sterke stijging (tot een inflatie van 5% per jaar) wordt slechts door een op de twintig beleggers verwacht.

Meer dan de helft (58%) van de beleggers heeft dan ook niets gedaan aan specifieke bescherming tegen inflatie. Mocht inflatie toch plotseling en onverwachts de kop opsteken, zou dat tot verliezen kunnen leiden, zeker op obligaties. Een kleiner deel van de beleggers heeft zich wel ingedekt. Zo heeft 35% belegd in aandelen(fondsen) die een goede bescherming zouden bieden tegen het inflatierisico, 7% heeft geld gestoken in vastgoed (fondsen). Vastgoed is een goede bescherming tegen inflatie, omdat huurbaten doorgaans met de inflatie mee stijgen.

Bescherming

Een meer directe bescherming tegen inflatie zijn inflation linked bonds . Dit zijn obligaties waarvan de rente gekoppeld is aan de hoogte van de inflatie. Hoe hoger de inflatie, des te hoger het rendement. Het Fidelity Global Strategic Bond Fund, een van de obligatiefondsen van Fidelity, heeft maar liefst ruim een kwart van de portefeuille in deze obligaties belegd. Dit terwijl het fondshuis geen sterk oplopende inflatie verwacht. Wells legt desgevraagd uit dat het grote belang niet is ingegeven door de verwachting van een hoge inflatie, maar door de aantrekkelijk lage prijs voor deze verzekering tegen inflatie. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de inflatieverwachting.

Aandelenexpert Lewis: „Op dit moment is er alleen sprake van inflatie van de waarde van beleggingen: het geld dat centrale banken de economie in willen pompen, vloeit vooral naar de beurs. Niet naar de ’echte’ economie.”

Hij geeft het advies om vooral de omloopsnelheid van geld in die echte economie in de gaten te houden; de snelheid waarmee een euro, dollar of pond van eigenaar verandert. „Als die oploopt, dan kan het met de inflatie ineens heel hard gaan. Dan hebben we een probleem.”