Nieuws/Financieel
1041508
Financieel

Liborgate drukt winst Deutsche Bank

Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal een veel lagere winst behaald dan een jaar eerder, omdat minder werd verdiend met de handel in obligaties en meer geld opzij werd gezet voor juridische kwesties zoals Liborgate.

De nettowinst, die toekomt aan aandeelhouders, bedroeg 41 miljoen euro. Een jaar geleden stond onder de streep een winst van 747 miljoen euro. Analisten hadden in doorsnee een winst van 430 miljoen euro verwacht. De totale inkomsten van de bank gingen met 10 procent omlaag tot 7,7 miljard euro.

Deutsche Bank zag de omzet uit de handel in beleggingen met een vaste rente, zoals obligaties, met 48 procent dalen. Verder maakte de bank nog eens 1,2 miljard euro vrij om juridische kosten op te vangen. Daarmee is de totale reserve voor juridische kwesties gestegen tot 4,1 miljard euro. Deutsche Bank wordt onderzocht voor betrokkenheid bij de Liborfraude en wordt verdacht van gesjoemel met hypotheekbeleggingen.

De stevige winstdaling verslechterde de kapitaalpositie van Deutsche Bank. Met een verhouding tussen het eigen vermogen en de naar risico gewogen bezittingen van 9,7 procent (tegen 10 procent aan het einde van het tweede kwartaal) voldeed de bank eind september nog wel aan de internationale eisen. De Europese Centrale Bank (ECB)hanteert bij zijn onderzoek naar de gezondheid van de grote Europese banken komend jaar een minimale kapitaaleis van 8 procent.